.

Ενεργειακός γρίφος για τη Γερμανία ο νέος ρόλος των Συμβατικών Μονάδων

Η απόφαση της Γερμανίας να επιδοτήσει τις ΑΠΕ με γενναία ποσά στο παρελθόν και να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια μετά τη Φουκουσίμα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των συμβατικών μονάδων και σε εταιρείες όπως η RWE και η ΕΟΝ.
Στην αγορά ενέργειας της Γερμανίας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, οι συμβατικές μονάδες αγωνίζονται να παραμείνουν κερδοφόρες, ενώ ορισμένες από αυτές έχουν ήδη κλείσει. Η ύπαρξή τους όμως είναι απαραίτητη για το ηλεκτρικό σύστημα, διότι παρέχουν τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να πατήσουν οι ΑΠΕ. Δίχως τις συμβατικές μονάδες, η RWE και η ΕΟΝ προειδοποιούν ότι θα υπήρχαν διακοπές ρεύματος.
Όπως είναι φυσικό, το όλο θέμα έχει ανακινηθεί ενόψει των γερμανικών εκλογών, με τα δύο μεγάλα κόμματα να συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το σχέδιο για το μέλλον.
Οι μεγάλες εταιρείες του ηλεκτρισμού προτείνουν μια αγορά ισχύος, στην οποία οι μονάδες θα πληρώνονται απλά και μόνο επειδή υπάρχουν, αλλά αυτή η ιδέα δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στους συντηρητικούς, που ενδέχεται να κερδίσουν και τις εκλογές.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ταρίφες για τις ΑΠΕ θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς σε αυτό το θέμα συμφωνούν όλα τα κόμματα. Το όλο σκηνικό πάντως, υπογραμμίζει την δυσκολία της διαμόρφωσης μιας νέας ενεργειακής πολιτικής που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των ΑΠΕ, των συμβατικών μονάδων, αλλά και την μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα μακροπρόθεσμα. Πηγή: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου