.

Συμμετοχή του ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ σε ημερίδα του έργου FOROPA, στο Rtanj της Σερβίας [17-19 Σεπ 2013]


To ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ συμμετείχε σε ημερίδα του έργου “FOROPA – Sustainable networks for the energetic use of Lignucellulosic Biomass in South East Europe”, η οποία έλαβε χώρα στις 17-19 Σεπτεμβρίου 2013, στο Rtanj της Σερβίας.
Η ημερίδα είχε τίτλο την «βελτίωση των τοπικών αλυσίδων τροφοδοσίας της βιομάζας» και επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση της βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας.

Στα πλαίσια της ημερίδας παρουσιάσθηκε από το πανεπιστήμιο BOKU της Βιέννης η θερμική επεξεργασία (φρύξη) της βιομάζας. Η φρύξη (torrefaction) είναι μια διεργασία πυρόλυσης η οποία εξετάζεται ως μια ιδιαίτερα κατάλληλη μέθοδος προεπεξεργασίας βιομάζας που προορίζεται για περαιτέρω θερμική μετατροπή. Η φρύξη αυξάνει τη θερμογόνο ικανότητα της βιομάζας. Μετά τη διαδικασία της φρύξης η βιομάζα είναι σχετικά ξηρή και μειώνεται σημαντικά και η υγροσκοπικότητά της. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιγνίνη και ακόρεστα λιπαρά οξέα της θερμικά επεξεργασμένης βιομάζας μπορούν να παραχθούν πελλέτες με φαινομενική πυκνότητα από 750 έως 850 kg/m3. Κατά συνέπεια η θερμικά επεξεργασμένη βιομάζα είναι πολύ ελκυστικό καύσιμο για περαιτέρω καύση ή/και αεριοποίηση.
Η δεύτερη παρουσίαση έγινε από το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ και αφορούσε στο Πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας αγριαγκινάρας για παραγωγή βιομάζας (2010-2011). Στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρήση βιομάζας για μικτή καύση εγκαταστάθηκε μια πιλοτική καλλιέργεια αγριαγκινάρας 400 στρεμμάτων που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νομού Κοζάνης (Τοπικός Πόρος). Μετά από μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης, πολλοί αγρότες έδειξαν ενδιαφέρον και προχώρησαν στη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Οι καλλιέργειες που συγκομίστηκαν, αποθηκεύτηκαν στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΑΗΣ Καρδιάς, για ορισμένο χρονικό διάστημα με σκοπό τη μικτή καύση. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά και ελπιδοφόρα.
Η ημερίδα συνδυάστηκε με επίσκεψη μελέτης στο εργοστάσιο παραγωγής πελλέτας Bioenergy Point καθώς και σε παρακείμενο δάσος στο οποίο οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την διεξαγωγή της υλοτομίας με παραδοσιακό τρόπο.



_______________________________________________________________
Το έργο FOROPA - SUSTAINABLE NETWORKS FOR THE ENERGETIC USE OF LIGNUCELLULOSIC BIOMASS IN SOUTH EAST EUROPE” στοχεύει στην προώθηση και στην ενίσχυση των δικτύων και των συνεργατικών σχημάτων (cluster) για τη βελτίωση της αξιοποίησης της λιγνοκυτταρινούχας βιομάζας στην Νοτιοανατολική περιοχή της Ευρώπης.
Το έργο, ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Χώρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE Programme) και χρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από Εθνικούς πόρους.


Πληροφορίες:
ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ
Δρ. Π. Γραμμέλης, Ερευνητής, e-mail: grammelis@certh.gr
Χρυσοβαλάντης Κετικίδης, e-mail: ketikidis@lignite.gr

Τηλ. +30 24630 55300, +30 24630 54679, Fax +30 24630 55301

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου