.

Επανεκκίνηση του διαλόγου Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Την πολιτική βούληση για την επανεκκίνηση του διαλόγου Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ εξέφρασαν χθες ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο αιγύπτιος ομόλογός του Ναμπίλ Φαχμί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, όπου ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με το σύνολο της νέας, μεταβατικής πολιτικής ηγεσίας.
Η επίσκεψη, υψηλής σημασίας και συμβολισμού ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, καθώς η Αθήνα θεωρεί την Αίγυπτο χώρα - κλειδί για τη σταθερότητα στον αραβικό κόσμο, ήταν, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, και μια απόπειρα της ελληνικής πλευράς να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις της μεταβατικής κυβέρνησης του Καΐρου για μια σειρά θεμάτων στρατηγικής σημασίας για την Αθήνα. Ανάμεσα σε αυτά, το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, το οποίο επί της ουσίας πάγωσε μετά το 2008, ενώ φάνηκε σχεδόν να ενταφιάζεται οριστικά από την κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Μόρσι ήταν ιδιαιτέρως φιλική προς την Τουρκία, ενώ είχε αναγνωρίσει πλήρως τα επιχειρήματα της Αγκυρας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι η Αθήνα επαναλαμβάνει δημοσίως ότι θεωρεί τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου «αξιόπιστο συνομιλητή». Διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν ιδιαίτερα θετικό το κλίμα στις συναντήσεις που είχε ο κ. Βενιζέλος τόσο με τον αιγύπτιο ΥΠΕΞ όσο και με τον Πρόεδρο Αντλι Μανσούρ, τον Πρωθυπουργό Χαζέμ ελ Μπιμπλάουι και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ ελ Αραμπί.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι συμφωνήθηκε να επανενεργοποιηθούν οι εκατέρωθεν ομάδες εμπειρογνωμόνων για το θέμα της ΑΟΖ, ενώ οι δυο υπουργοί Εξωτερικών ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να υπάρξει και τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου.
 
www.tanea.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου