.

Αποεπένδυση ΔΕΗ: Δραστικές αλλαγές στο SPA ζητούν οι επενδυτές για να κατέβουν στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών

Στενεύουν πια τα περιθώρια για την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης μετά τη νέα παράταση που δόθηκε για τις 23 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, οι μονομάχοι έχουν διαμηνύσει στο αρμόδιο υπουργείο και τη ΔΕΗ πως απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο SPA για να κατέβουν στην τελική φάση, της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.
Μία από τις κύριες που αναμένουν για τη διαμόρφωση των δεσμευτικών τους προσφορών είναι η ουσιαστική μείωση του προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρίες έχουν τη θέση πως οι μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν με συνολικά 600 από τους 1.248 εργαζόμενους.


Οι εκτιμήσεις τους είναι πως το εγχείρημα της εθελουσίας με αυτά τα κίνητρα, 20.000 ευρώ αποζημίωση και μπόνους ανά εργαζόμενο, δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρει τα επιθυμητά για τη μείωση του κόστους λειτουργίας αποτελέσματα. Όπως και να έχει αυτό το στοιχείο, δηλαδή του αριθμού αποχώρησης των εργαζομένων είναι καθοριστικό για τη σύνθεση των οικονομικών τους προτάσεων.
Επίσης, οι ίδιοι οι επενδυτές έχοντας διαπιστώσει από τα οικονομικά μεγέθη των σταθμών πως είναι ζημιογόνοι κατά 60 με 70 εκατ. ευρώ το χρόνο, είχαν προτείνει μηχανισμό επιμερισμού ζημιών και κερδών. Παρά το ό,τι είχε συμπεριληφθεί στο SPA πριν τον Δεκέμβριο εντούτοις από την πλευρά του ΥΠΕΝ γινόταν γνωστό ότι οι θεσμοί δεν τον δέχτηκαν. Από την άλλη μεριά οι επενδυτές φέρονται να είχαν συνεννοηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού πριν να κάνουν την πρόταση τους. Όπως και να χει και το κίνητρο αυτό πια δεν υπάρχει.
Επιπλέον, αβεβαιότητες υπάρχουν και για τα ΑΔΙ, αφού οι Βρυξέλλες δεν έχουν στείλει ένα σινιάλο αποδοχής ή απόρριψης του σχεδίου που προ-κοινοποίησε η Αθήνα. Συνεπώς, οι διεκδικητές διατείνονται πως δεν μπορούν να συνθέσουν μία προσφορά που να ανεβάζει το τίμημα τους.
Συνολικά, οι «μνηστήρες» φέρονται να διαπιστώνουν πως τα μέχρι τώρα κίνητρα που έχουν λάβει δεν αρκούν για να περιορίσουν τις ζημιές των μονάδων. Μάλιστα κάνουν λόγο για δομικά προβλήματα τα οποία δυσκολεύουν ακόμη και τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.
Δεν αποκλείεται, βέβαια, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, τα μηνύματα αυτά που στέλνουν οι εταιρίες να είναι μέρος μίας παρτίδας πόκερ… στην προσπάθεια τους να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα ενόψει των προτεινόμενων τιμημάτων τους. Κι αυτό ερμηνεύεται από το γεγονός πως ακόμη συμμετέχουν στο διαγωνισμό, δηλαδή δεν έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου