.

Κομισιόν προς ΔΕΗ: Θέλετε επιδότηση του λιγνίτη; Προγραμματίστε νωρίτερα την οριστική απόσυρση των μονάδων - Το γερμανικό μοντέλο και η αποεπένδυση

Νέα δεδομένα γύρω από την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δημιουργεί η Κομισιόν, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρξει θετική απόκριση στην πρόταση που έχει φτάσει στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα είναι γνωστό ότι η Αθήνα έχει ζητήσει να υπάρξουν ευνοϊκά μέτρα, όπως πχ η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στα νέα ΑΔΙ, σε μια προσπάθεια να τονωθεί το ενδιαφέρον για την αποεπένδυση και να εξασφαλιστούν καλύτερα τιμήματα για τις μονάδες που που τελούν υπό πώληση.


Αν και επισήμως δεν υπάρχει οριστική απάντηση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα στις Βρυξέλλες για το ελληνικό αίτημα είναι μάλλον αρνητικό. Ωστόσο, καθώς και η Κομισιόν επιθυμεί να υπάρξει επιτυχία στο εγχείρημα της αποεπένδυσης, αφού θεωρείται ως κρίσιμο για να προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά μια συγκεκριμένη εναλλακτική, η οποία μάλιστα βασίζεται και σε γερμανικό … προηγούμενο.

Ποια είναι η πρόταση;

Να υπάρξει από ελληνικής πλευράς ένα πιο γενναίο πρόγραμμα αποανθρακοποίησης του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος, με επίσπευση των αποσύρσεων των λιγνιτικών μονάδων και ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για την πλήρη απένταξη του λιγνίτη από το ενεργειακό σύστημα της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με αντάλλαγμα την επιδότηση των μονάδων λιγνίτη.

Ανάλογο σχήμα έχει ήδη αξιοποιηθεί και εφαρμοστεί στη Γερμανία, για την απόσυρση συνολικά 2739MW μονάδων άνθρακα. Οι μονάδες αυτές ενώ είχαν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ζωής, αποφασίστηκε να αποσυρθούν νωρίτερα και σε αντάλλαγμα δόθηκε αποζημίωσε υπό τη μορφή της κρατικής ενίσχυσης συνολικού ύψους 1,6 δις ευρώ.

Αξιοποιώντας δηλαδή το γερμανικό προηγούμενο η ΔΕΗ θα μπορούσε να επικαλεστεί τις κατευθυντήριες γραμμές και να πάρει κρατική ενίσχυση για την επιβάρυνση που υφίστανται οι μονάδες της λόγω των υψηλών τιμών ρύπων, υπό την προϋπόθεση να δεσμευτεί ότι αυτές θα κλείσουν νωρίτερα από το χρόνο ζωής τους. Εδώ βεβαίως υπάρχει ανοιχτό ζήτημα για το κατά πόσο μια τέτοια ενίσχυση μπορεί να δοθεί στις μονάδες που τελούν υπό αποεπένδυση και αυτό διότι στόχος της πώλησης είναι να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή. Εάν κλείσουν νωρίτερα οι μονάδες που πωλούνται, θα βρεθεί και πάλι η ΔΕΚΟ με δεσπόζον μερίδιο στην παραγωγή, με δεδομένο ότι επίκειται η ένταξη και της Πτολεμαΐδας 5.

Όχι ΑΔΙ

Να υπογραμμιστεί ότι η επιδότηση δεν μπορεί να έχει τη μορφή των ΑΔΙ, όπως ζητεί η ΔΕΗ, αφού οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ είναι ρητές και προβλέπουν ότι οι ενισχύσεις για την επάρκεια παραγωγής δεν είναι συμβατές εφόσον αντιβαίνουν στο στόχο της σταδιακής κατάργησης των επιζήμιων για το περιβάλλον επιδοτήσεων μεταξύ άλλων για τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους για την επίτευξη επάρκειας παραγωγής οι οποίοι δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο στόχο της σταδιακής κατάργησης των περιβαλλοντικά ή οικονομικά επιζήμιων επιδοτήσεων, όπως η διευκόλυνση της διαχείρισης από την πλευρά της ζήτησης και η ενίσχυση της δυναμικότητας διασύνδεσης.

Υπό το πρίσμα αυτό η ένταξη της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής στο μόνιμο μηχανισμό καταρχήν αντιβαίνει στο στόχο της σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων που είναι περιβαλλοντικά επιζήμιες και ελοχεύει τον κίνδυνο να απορριφθεί συνολικά η ελληνική πρόταση για το μόνιμο μηχανισμό των ΑΔΙ.

Αντίθετα το πρόβλημα της ασφάλειας εφοδιασμού μπορεί να αντιμετωπιστεί συνδυαστικά μέσω του μόνιμου μηχανισμού (στον οποίο δεν μπορούν καταρχήν να συμμετέχουν λιγνιτικές μονάδες) και της παράτασης του υφιστάμενου μηχανισμού διακοψιμότητας.

Μοναδική περίπτωση στην οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να τεθεί θέμα έναταξης των αποεπενδυόμενων λιγνιτών σε μηχανισμό επάρκειας ισχύος, θα ήταν να διαπιστωθεί ότι δεν επαρκούν ο μόνιμος μηχανισμός αλλά και η διακοψιμότητα.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου