Σε αγκάθι για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ εξελίσσονται τα εργασιακά των εργολαβικών - Ανησυχούν οι μέτοχοι, αντιδρούν οι θυγατρικές, απεργούν οι μόνιμοι
Ανησυχία φαίνεται να εκφράζουν οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στην αξία της επιχείρησης, η διόγκωση του προσωπικού της από τις δρομολογούμενες προσλήψεις των 200 εργαζομένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων απασχολούνται σήμερα στη ΔΕΠΑ μέσω συνεργαζόμενων με αυτήν εργολαβικών εταιρειών ή εταιρειών "ενοικίασης" εργαζομένων.
Προβληματισμό για τις εξελίξεις λέγεται ότι διατυπώνουν και κάποιες από τις διοικήσεις των θυγατρικών της ΔΕΠΑ όπου πρόκειται να προσληφθούν οι εργολαβικοί, καθώς αυτό στην ίδια την επιχείρηση δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο μέσω ΑΣΕΠ, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση επιχειρείται να παρακαμφθεί.
Ταυτόχρονα όμως αντιδράσεις εκφράζουν και οι 50 μόνιμοι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ, που αφενός ανησυχούν για τα δικά τους εργασιακά δικαιώματα, αφετέρου φοβούνται απαξίωση της κερδοφόρου σήμερα εταιρείας από το “φούσκωμά" της με πλεονάζον προσωπικό. Ως αποτέλεσμα, οι μόνιμοι πραγματοποιούν καθημερινές διαμαρτυρίες έξω από τα γραφεία της διοίκησης, ενώ έχουν ζητήσει έκτακτη σύγκληση του ΔΣ.
Στην πράξη, το εγχείρημα πρόσληψης στη ΔΕΠΑ των 200 εργολαβικών, έχει ήδη δημιουργήσει αρκετά μέτωπα, με τα εργασιακά να εξελίσσονται σε αγκάθι για την αποκρατικοποίηση του εμπορικού σκέλους της εταιρείας, την οποία όμως, ακριβώς επειδή δεν πρόκειται να προκηρυχθεί πριν τον Ιούλιο, είναι πιθανόν να κληθεί να τη διαχειρισθεί η επόμενη κυβέρνηση.
Εως τότε οι προσλήψεις, που είναι και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για τη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, θα έχουν πιθανότατα ολοκληρωθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια επόμενη κυβερνηση να τις ακυρώσει, ακόμη κι αν γίνουν κατά παράβαση του ΑΣΕΠ.
Αντιδρούν μέτοχοι και θυγατρικές
Αυτός είναι και ο λόγος που οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ φέρονται να εκφράζουν ανησυχία για την απομείωση της αξίας της επιχείρησης, καθώς από τους σημερινούς 50 εργαζόμενους, το προσωπικό πρόκειται να αυξηθεί σε 250, και μαζί του, και το εργατικό κόστος. Ανθρωποι με άμεση εικόνα των διεργασιών, εξηγούν πως οτιδήποτε απειλεί να μειώσει τη λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης είναι προφανώς αρνητικό για τους μετόχους της, εξηγώντας ότι η επιβάρυνση δεν θα αφορά μόνο το μισθολογικό αλλά και το μη μισθολογικό κόστος.
“Ναι μεν, η μεταβίβαση των 200 εργολαβικών στη ΔΕΠΑ θα συνοδευτεί, όπως λέγεται από μειώσεις στους μισθούς τους, ακόμη κι έτσι όμως, ο νέος τους εργοδότης θα επιβαρυνθεί με την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών, δηλαδή με μια επιπλέον δαπάνη”, όπως λέει στο ”Energypress” άνθρωπος του χώρου. Και προσθέτει πως όταν και εφόσον προχωρήσει η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, είναι προφανές πως οι υποψήφιοι επενδυτές θα αφαιρέσουν από το όποιο τίμημα, τις επιπλέον αυτές υποχρεώσεις που γεννά η αύξηση του προσωπικού.
Στο διαδικαστικό τώρα σκέλος, τα 200 αυτά άτομα θα απορροφηθούν ισομερώς από τις θυγατρικές της ΔΕΠΑ, δηλαδή την “Φυσικό Αέριο Αττικής”, την “ΕΔΑ Αττικής” και τη “ΔΕΔΑ”, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενσωματωθούν στις ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή τις δύο εταιρείες που πρόκειται να δημιουργηθούν, ενόψει του επικείμενου διαχωρισμού της. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο κ. Σταθάκης στους εκπροσώπους των εργαζομένων που συνάντησε την Τρίτη.
Επομένως, εφόσον δοθεί τελικά η πολιτική εντολή από το υπουργείο Ενέργειας για τις προσλήψεις των 200, αυτές θα πρέπει πρώτα να περάσουν από τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΠΑ, όπως και των θυγατρικών στις οποίες και θα κατανεμηθούν.
Απεργίες και κινητοποιήσεις
Στις εξελίξεις αντιδρούν και οι μόνιμοι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ, που ανησυχούν αφενός για τα δικά τους εργασιακά, αφετέρου για τη βιωσιμότητα των θυγατρικών της, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την πλέον ανταγωνιστική εξ αυτών, δηλαδή τη “Φυσικό Αέριο Αττικής”, η οποία σήμερα απασχολεί 80 άτομα προσωπικό, και απ’ ότι φαίνεται θα αναγκασθεί να προσλάβει άλλα τόσα.
Στην πράξη, όπως λένε, η ΕΠΑ Αττικής, ακριβώς επειδή είναι μια απόλυτα δομημένη εταιρεία, θα μπορούσε το πολύ να ενσωματώσει 10-20 ακόμη άτομα προερχόμενα από την εμπορία της ΔΕΠΑ. Ένα τέτοιο σχήμα θα ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βιώσιμο και ανταγωνιστικό, και η πώληση του θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει την αξία και τα έσοδα για το κράτος. Στον αντίποδα ωστόσο, η εταιρεία θα δει το προσωπικό της να εκτινάσσεται στα 150 άτομα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την απομείωση της αξίας της, όπως λένε οι συνομιλητές μας, όταν θα έρθει η ώρα να πουληθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονται σε εξέλιξη απεργίες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, κάνουν συνεχείς δυναμικές παραστάσεις στα γραφεία της διοίκησης της επιχείρησης.
Το κύριο θέμα που κινητοποιεί τους μόνιμους εργαζόμενους είναι ότι το νομοσχέδιο για την διχοτόμηση της εταιρίας προβλέπει την κατάργηση των συμβάσεων εργασίας και των ΕΣΕΕ και την επαναδιαπραγμάτευσή τους από μηδενική και ενιαία βάση αμέσως μετά τη συγχώνευση των θυγατρικών από τις εταιρίες ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας που θα προκύψουν.
Πηγη: energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου