Η Γερμανία Ενώπιον Ενός Κύματος Διακοπών της Ηλεκτροδότησης;
Ένα σενάριο που θα μπορούσε να πλήξει το κύρος της Γερμανίας, ως ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, ξεπροβάλλει απειλητικό, καθώς τα σχέδια της κυβέρνησης Μέρκελ να απανθρακοποιήσει την ηλεκτροπαραγωγή θα μπορούσαν να προκαλέσουν μαζικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος κατά την επόμενη δεκαετία, εάν, στο μεταξύ, δεν κατασκευαστούν νέες μονάδες που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά λιγνιτικά εργοστάσια.
Η κατάργηση της χρήσης άνθρακα, που εξακολουθεί να θεωρείται το πρώτο ορυκτό καύσιμο, παγκοσμίως, για την παραγωγή ενέργειας, συμπίπτει με το πρόγραμμα που έχει θέσει, εκ παραλλήλου η γερμανικξή κυβέρνηση, για την αναστολή λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων της χώρας, γεγονός που θα μειώσει, έως το 2022, σχεδόν κατά το 1/3 την ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα της Γερμανίας.
Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η απομάκρυνση από τις παραδοσιακές μορφές ορυκτών καυσίμων βρίσκεται στο επίκεντρο της περιβαλλοντικής πολιτικής της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ. Η κυβέρνησή της στοχεύει στη μείωση των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, καθώς η Γερμανία απέχει ακόμη αρκετά από το να εκπληρώσει τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020.
«Ανησυχώ πραγματικά για την επάρκεια ενεργειακής προσφοράς», δηλώνει στο Bloomberg ο Τομπάιας Φεντερίκο, γενικός διευθυντής της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών, Energy Brainpool, η οποία υπήρξε σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης και της RWE AG. «Ειδικά για το 2022 υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το τι θα συμβεί το χειμώνα εκείνης της χρονιάς. Χρειάζονται πέντε χρόνια για την ανέγερση εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας και δεν έχουμε πλέον τέτοια χρονικά περιθώρια», προσθέτει.
Τον Ιανουάριο, η Επιτροπή Άνθρακα της Γερμανίας συνέστησε τη μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας από άνθρακα, από τα 43 γιγαβάτ το 2017, στα 30 γιγαβάτ το 2022. Η ολική έξοδος από το ορυκτό καύσιμο υπολογίζεται να συμβεί το 2038. Περίπου το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία προέρχεται, σήμερα, από μονάδες καύσης άνθρακα και σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.
Οι ανησυχίες είναι εύλογες, αφού οι επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας στην Γερμανία ήταν μειωμένες κατά 31% το 2018, ή 10,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF.
Πηγη: www.energia.gr
Δημοσίευση σχολίου