.

ΔΕΗ: Ο πονοκέφαλος της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα

Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα τελευταία προβλήματα που προστέθηκαν στην λειτουργία της με τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών. Τα χρέη προς τα ταμεία της ΔΕΗ αγγίζουν τα 2 δις € με το μεγαλύτερο μερίδιο 1,5 δισ. ευρώ να τα οφείλουν οι καταναλωτές στη μεσαία και χαμηλή τάση. Από τα παραπάνω 300 εκατ. αφορούν πρώην πελάτες της ΔΕΗ, που η επιχείρηση τα διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού. Τα υπόλοιπα 500 εκ € αφορούν χρέη του δημοσίου & ΟΤΑ, ΔΕΥΑ αλλά και μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας με την ΔΕΗ να διαθέτει περί τα 200 εκ € στα ταμεία της για την προκαταβολή στον ανάδοχο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα αυτά επαρκούν για τους πρώτους επτά μήνες εκτέλεσης των εργασιών του έργου. Μετά τι θα γίνει; Θα υπάρχουν κεφάλαια για να στηρίξουν την ομαλή συνέχιση των εργασιών του μεγαλύτερου τεχνικού έργου στη χώρα; Η το έργο θα ξεκινήσει και λόγο έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης θα σταματήσει; Η αγωνία πολλών στελεχών της εταιρίας είναι εάν η επιχείρηση θα τα καταφέρει, όταν από την μία πλευρά οι εισπράξεις της κλονίζονται από την αδυναμία των νοικοκυριών να πληρώσουν στην ώρα τους και από την άλλη προβληματίζονται από την έλλειψη κατανόησης της σύνθετης κατάστασης στα ενεργειακά πράγματα από τα αρμόδια πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης που αντιμετωπίζουν την εταιρία ως ''βραχίονα'' που θα ξεδιπλώσουν κατά προτεραιότητα τις πολιτικές και τα σχέδια τους.

Επίσης τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις της εταιρίας με τις τράπεζες λόγω και των τελευταίων δυσμενών εξελίξεων στην κίνηση κεφαλαίων δημιουργούν επιπλέον ένταση και πονοκεφάλους. Το τελευταίο ως πρόβλημα θα επηρεάσει και τον ανάδοχο του έργου που εκτός από τις εγγυητικές επιστολές εκτέλεσης του έργου θα χρειαστεί ελευθέρας στην κίνηση κεφαλαίων πράγμα που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει λυθεί με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η υπογραφή του 3ου μνημονίου που προβλέπει ρητά ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να περιορίσει έως το 2020 το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή στο 50% απάλλαξε την διοίκηση από τις αφόρητες πιέσεις της πολιτικής ηγεσίας, βουλευτών, ακόμη και μικροεπιχειρηματικών συμφερόντων που επιθυμούσαν πάση θυσία την επισκευή της Πτολεμαΐδα 3 που έπαθε μεγάλε ζημιές από την τελευταία πυρκαγιά στο σταθμό.

Έτσι με πρόφαση την μνημονική υποχρέωση αποφασίστηκε να μην επισκευαστεί η μονάδα και να δοθεί όλο το βάρος στην έναρξη των εργασιών της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα.

Του Σπύρου Κουταβά από το vetonews.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου