.

Συμφωνία ΔΕΣΦΑ – MER για αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - FYROM

Μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή αγωγού μήκους 160 χιλιομέτρων που θα συνδέει την ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, υπέγραψε την Παρασκευή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σ. Νίκας ,με τον ομόλογό του Krste Miladinov επικεφαλής της εταιρείας MER των Σκοπίων.
Ο αγωγός προβλέπεται να ξεκινά από την Νέα Μεσήμβρια και θα καταλήγει στο Stip (FYROM) προσφέροντας απευθείας πρόσβαση σε προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG για το κράτος των Σκοπίων από το τερματικό της Ρεβυθούσας.


Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ο νέος αγωγός θα μπορεί επίσης να συνδεθεί με άλλα project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται για την περιοχή. Συγκεκριμένα μέσω του νέου έργου θα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης του δικτύου φυσικού αερίου της FYROM με τον TAP. Ταυτόχρονα, ο νέος αγωγός ενδεχομένως να συνδεθεί ή ακόμη και να αποτελέσει μέρος άλλων υπό ανάπτυξη ή μελέτη project όπως ο αγωγός Turkish Stream ή ο South Stream.

Σημειώνεται ότι μετά την υπογραφή του MoU αποφασίστηκε η δημιουργία δύο ομάδων εργασίας οι οποίες θα ασχοληθούν με τη μελέτη σκοπιμότητας αλλά και με το σχεδιασμό και κατασκευή του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φορά που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η προοπτική κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ήταν την περασμένη Άνοιξη, όταν ο υπουργός ενέργειας Π. Σκουρλέτης μιλώντας στο Athens Energy Forum αναφέρθηκε στις σχετικές συζητήσεις, ενώ αργότερα τον περασμένο Αύγουστο επήλθε σχετική συμφωνία και σε επίπεδο υπουργείων εξωτερικών κατά την επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Ν. Κοτζιάς στα Σκόπια.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, χαιρετίζοντας τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός «εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης των δύο χωρών και στην ενεργητική και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική της χώρας μας. Το σημαντικό αυτό έργο, της ενεργειακής διασύνδεσης των δύο χωρών μέσω ενός νέου διασυνδετηρίου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα στην πΓΔΜ, μέσω πολλαπλών πηγών φυσικού αερίου, υπηρετεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων φυσικού αερίου, που με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τιμών και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Άλλη μία φορά αποδεικνύεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος που καλείται να παίξει η Ελλάδα στη γεωπολιτική σκακιέρα ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Όπως ανέφερε ο ΔΕΣΦΑ σε ανακοίνωσή του:

"Στις 14 Οκτωβρίου 2016 υπεγράφη στα Σκόπια της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) μεταξύ του Έλληνα Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της πΓΔΜ (MER).

Το Μνημόνιο από πλευράς ΔΕΣΦΑ υπέγραψε ο Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος κος Σωτήριος Νίκας, και από πλευράς της Κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της πΓΔΜ (MER) ο εκπρόσωπος της εταιρείας κος Κ. Miladinov.

Στην τελετή υπογραφής παρέστη ο Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια, Πρέσβης κος Δημήτρης Γιαννακάκης. Επίσης στην συνάντηση παρευρέθηκε από πλευράς της πολιτικής ηγεσία της πΓΔΜ o Υφυπουργός Οικονομίας κος Kristian Delev.

Σκοπός της συμφωνίας είναι η έναρξη μίας στενής συνεργασίας μεταξύ των εταιριών ΔΕΣΦΑ και MER προκειμένου να εξετάσουν την δυνατότητα διασύνδεσης των Συστημάτων Φυσικού Αερίου των δυο χωρών.

Προς τον σκοπό αυτό θα συσταθεί κοινή ομάδα στελεχών από τις δύο εταιρείες για την εκπόνηση Τεχνικοοικονομικής Μελέτης για τη βιωσιμότητα του νέου δια συνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου .

Με βάσει τις προβλέψεις του Συμφώνου Κατανόησης, ο ΔΕΣΦΑ θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει το Ελληνικό τμήμα. Ο αγωγός θα έχει μήκος ~ 50 km, θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – πΓΔΜ στην περιοχή των Ευζώνων.

Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της Εθνικής Επικράτειας της πΓΔΜ θα έχει μήκος 110km και θα εκτείνεται έως την πόλη Stip. Την ανάπτυξη και λειτουργία του θα αναλάβει η κρατική Eταιρεία Aξιοποίησης Eνεργειακών Πόρων της πΓΔΜ (MER).

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κος Σωτήριος Νίκας επεσήμανε ότι ο εν λόγω αγωγός εντάσσεται στην ενεργειακή στρατηγική που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την τροφοδότηση ανάντη συστημάτων φυσικού αερίου μέσω του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς (ΕΣΜΦΑ), ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής.

Τόνισε ιδιαίτερα τη δυνατότητα τροφοδοσίας της γείτονος χώρας μέσω του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας που εξυπηρετεί έναν από τους σημαντικότερους εταιρικούς στόχους του ΔΕΣΦΑ: τη δημιουργία ενός κάθετου διαδρόμου για τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ της Ρεβυθούσας προς τις χώρες της Βαλκανικής και όχι μόνο".

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου