.

Μετά τους αγρότες και τους δημόσιους φορείς, ανοίγει ο δρόμος για την ευρεία εφαρμογή του εικονικού net metering

Με τις αλλαγές στη σχετική Υπουργική Απόφαση που έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ, μπαίνει στην τελική ευθεία προς εφαρμογή η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό και εικονικό συμψηφισμό ενέργειας (virtual net metering).

Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα εγκατάστασης του σταθμού παραγωγής σε διαφορετικό χώρο από την εγκατάσταση (ή και τις εγκαταστάσεις) κατανάλωσης. Μέχρι σήμερα, αυτό που ισχύει είναι ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αυτοπραγαγωγούς σε εγκαταστάσεις που συνδέονται στο δίκτυο, αλλά η διάταξη αφορά σε σταθμούς παραγωγής που είναι στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης.
Όμως, όπως αναγνωρίζεται πλέον από την πολιτεία, σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι αδύνατο να γίνει, λόγω και της έλλειψης κατάλληλου και επαρκούς χώρου. 
Στη φάση αυτή το εικονικό net metering αφορά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που έχουν κοινωφελείς σκοπούς, καθώς και τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Έτσι λοιπόν, Δήμοι και δημοτικές επιχειρήσεις, ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, θα μπορούν πλέον να εγκαταστήσουν Φ/Β σε χώρους που είναι κατάλληλοι, ακόμα και αν είναι απομακρυσμένοι από τους χώρους κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι αγρότες, καθώς δεν κρίνεται δόκιμο να δεσμεύσουν μέρος της καλλιεργήσιμης γης που εκμεταλλεύονται, ενώ επιπλέον μπορούν να συμψηφίσουν περισσότερες από μία κατανάλωση που ίσως βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εφαρμογή του virtual net metering έστω και με τον συγκεκριμένο άτολμο τρόπο, σε αυτές τις κατηγορίες επενδυτών, ανοίγει το δρόμο για να υιοθετηθεί το μοντέλο ευρύτερα. Μια τέτοια κατεύθυνση αποτελεί σχεδόν μονόδρομο σε πολλές περιπτώσεις ξενοδοχειακών μονάδων, ιδιαίτερα σε νησιά, όπου δεν είναι απλή υπόθεση η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε παραδοσιακά οικήματα και οικισμούς.
energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου