Βήματα προσέγγισης από Σταθάκη στις θέσεις των θεσμών για τις λιγνιτικές – Στη λίστα πώλησης η μονάδα Μεγαλόπολη 4
Υποχωρητικός ως προς το αρχικό «όχι» στην πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης εμφανίζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μπροστά στον κίνδυνο της εμπλοκής των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατέθεσε στους θεσμούς στην συνάντηση που είχε μαζί τους στις αρχές της εβδομάδας έχει συμπεριλάβει στο πακέτο των προς πώληση μονάδων μαζί με τους ΑΗΣ Αμυνταίου και Μελίτης και τη μονάδα 4 της Μεγαλόπολης.
Πάντως, πηγές του υπουργείου Ενέργειας επιμένουν επισήμως ότι το θέμα των λιγνιτικών μονάδων δεν συζητείται σε επίπεδο θεσμών και ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται δια αλληλογραφίας αποκλειστικά και μόνο με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG Comp).
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ως γνωστόν οι δανειστές έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά την αντικατάσταση του ΑΗΣ Αμυνταίου με τις δύο μονάδες (3 και 4) της Μεγαλόπολης.
Και αυτό, καθώς η Κομισιόν αρνείται κάθετα να συμπεριληφθούν στη λίστα οι δύο μονάδες του Αμυνταίου που ο χρόνος ζωής τους υπό τις καλύτερες συνθήκες λήγει στις αρχές του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μονάδες του Αμυνταίου, που βρίσκονται υπό καθεστώς περιορισμένων ωρών λειτουργίας εν όψει του πλήρως κλεισίματος, δουλεύουν ήδη από τις 10 Οκτωβρίου για να καλύψουν τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας και αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί έως το τέλος Απριλίου, εξαντλώντας με ταχείς ρυθμούς τις διαθέσιμες ώρες λειτουργίας τους.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ένταξη των δυο μονάδων της Μεγαλόπολης στη λίστα του market test έχει αρχίσει να μην φαντάζει τόσο δύσκολη (πολιτικά για την κυβέρνηση και οικονομικά για τη ΔΕΗ) όσο θα ήταν η πώληση του σταθμού του Αγίου Δημητρίου.
«Ανοιχτά» τα βασικά ενεργειακά θέματα
Στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα (27/10) με τους εκπροσώπους των θεσμών οι υπουργοί που συνομίλησαν μαζί τους τις προηγούμενες ημέρες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σταθάκης, δεν αποκλείεται θα δοθεί η απάντηση των δανειστών στη νέα βελτιωμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς για την αποεπένδυση του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ.
Στη συνάντηση ενδεχομένως θα τοποθετηθεί ο κ. Σταθάκης στην πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι σε σχέση με τον ρόλο της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Η πρόταση προβλέπει για τη ΔΕΠΑ ρόλο παθητικού μετόχου στις ΕΠΑ (Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) και μείωση του ποσοστού της στο 49% από 51% σήμερα και φέρεται να ικανοποιεί τους ιδιώτες μετόχους των ΕΠΑ, ΕΝΙ και Shell και να βρίσκει σύμφωνους τους θεσμούς.
Η ελληνική πλευρά προσήλθε στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με πρόταση για απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη μία ΕΠΑ και περιορισμό του ποσοστού της στην άλλη, η οποία όμως απορρίφθηκε από τους θεσμούς.
Εκκρεμές παραμένει και το ζήτημα των ΥΚΩ, ενώ για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ φαίνεται ότι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης έχει η ΡΑΕ.
Πάντως μετά και την προχθεσινή (25/10) δημοπρασία, τα αποτελέσματα της οποίας προϊδεάζουν για «κλείσιμο» και όχι «άνοιγμα» της λιανικής αγοράς, είναι πολύ πιθανό το όλο θέμα να τεθεί εξαρχής στο τραπέζι.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι και ο νέος Λατομικός Κώδικας που έχει καταρτίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε αυτόν, έντονη είναι η αντίδραση του Συνδέσμου Λατομικών Επιχειρήσεων σε ότι αφορά στην πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων εκμετάλλευσης των λατομείων με τους ιδιοκτήτες της γης, αλλά και σχετικά με την επιβολή επιπλέον τέλους 1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του Πράσινου Ταμείου.
www.worldenergynews.gr
Δημοσίευση σχολίου