.

ΔΕΗ: Γιατί να πουλήσουμε υδροηλεκτρικά αφού δεν μας υποχρεώνει το μνημόνιο;

Από το energypress.gr...

Πλατανόβρυση και Θησαυρός, δηλαδή οι δύο μονάδες του ποταμού Νέστου, φαίνεται να είναι η λύση που προτιμάται από την πλευρά της ΔΕΗ, απέναντι στις πιέσεις για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, στο πλαίσιο της περίφημης «μικρής ΔΕΗ» που προωθείται από την κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης.

Με το θερμόμετρο γύρω από τις εξελίξεις για τη ΔΕΗ να ανεβαίνει, φουντώνουν και οι συζητήσεις γύρω από την παραχώρηση υδροηλεκτρικών μονάδων, που θα «προικοδοτήσουν» την εταιρεία που θα δημιουργηθεί και θα τεθεί προς πώληση. Στο πλαίσιο αυτό των συζητήσεων, κύκλοι της ΔΕΗ στέλνουν το δικό τους μήνυμα που είναι διπλό: καταρχήν δεν υπάρχει, λένε, καμία υποχρέωση για πώληση υδροηλεκτρικών και θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση ξεπερνά τις απαιτήσεις της τρόικας. Δεύτερον ότι η ΔΕΗ δεν θα πρέπει να «ματώσει» παραχωρώντας ένα από τα βασικά υδροηλεκτρικά της συγκροτήματα.
Μεσοπρόθεσμο
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η πλευρά της ΔΕΗ, δεν υπάρχει πουθενά στο μνημόνιο ή στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν και την Τρόικα, υποχρέωση για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Η μοναδική αναφορά που υπάρχει αφορά στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών, η οποία θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να μην εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Μάλιστα η συγκεκριμένη αναφορά έχει προκύψει μετά τις καταγγελίες που είχαν φτάσει και στην Κομισιόν για τη διαχείριση των νερών από την πλευρά της ΔΕΗ κατά τρόπο που να οδηγεί σε τεχνητή μείωση της ΟΤΣ. Αντίθετα, για πώληση μονάδων ή καλύτερα για «ισότιμη» πρόσβαση των ιδιωτών παικτών της αγοράς στο ίδιο καλάθι μείγματος παραγωγής με τη ΔΕΗ, δηλαδή στους λιγνίτες και τα νερά, έχουν μιλήσει κυρίως κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως η διευθύντρια της Κομισιόν Ι. Μπερναέτς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει δεσμευτική υποχρέωση για τη χώρα μας.
Οι μονάδες
Εάν τελικά αποφασιστεί η λύση της «μικρής ΔΕΗ» που θα περιλαμβάνει και υδροηλεκτρικές μονάδας, φυσικά η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να επιλέξει ποιο υδροηλεκτρικό θα θέσει προς πώληση. «Δεν μπορούμε να πουλήσουμε μία μονάδα, αυτό είναι λάθος, στην πραγματικότητα θα πουλήσουμε την εκμετάλλευση ενός ολόκληρου ποταμιού, στο οποίο υπάρχουν δύο και τρεις μονάδες. Φανταστείτε να πουλούσαμε τη μονάδα που βρίσκεται χαμηλότερα στο ίδιο ποτάμι και να διατηρούσαμε στη ΔΕΗ το υδροηλεκτρικό που βρίσκεται πριν ή μετά, τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν» τονίζει χαρακτηριστικά πηγή της εταιρείας. Υπό το πρίσμα αυτό λοιπόν και καθώς έχουν πέσει στο τραπέζι της συζήτησης αρκετές προτάσεις, η ΔΕΗ φαίνεται να μη συμμερίζεται τις λύσεις για πώληση των υδροηλεκτρικών συγκροτημάτων είτε του Αλιάκμονα είτε του Αχελώου. Πρόκειται για τα δύο καλύτερα συγκροτήματα, λένε χαρακτηριστικά πηγές της ΔΕΗ που συμπληρώνουν: εάν αναγκαζόμασταν να αποφασίσουμε θα ήταν προτιμότερη η λύση του Νέστου.
Να θυμίσουμε ότι στον ποταμό βρίσκονται δύο μονάδας η Πλατανόβρυση ισχύος 116MW και ο Θησαυρός ισχύος 384MW. Στον Αλιάκομονα και στον Αχελώο βρίσκονται από τρείς μονάδες και ειδικότερα: στον Αλιάκμονα η συνολική ισχύς των μονάδων είναι 798 MW, καθώς λειτουργούν ο ΥΗΣ Ασωμάτων 108 MW, ο ΥΗΣ Σφηκιάς 315 MW και ο ΥΗΣ Πολύφυτου 375 MW ενώ στον Αχελώο λειτουργούν μονάδες 913,2MW, ο ΥΗΣ Κρεμαστών 437,2 MW , ο ΥΗΣ Καστράκι 320 MW και ο ΥΗΣ Στράτος 156 MW.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου