.

Σε αναζήτηση χρημάτων η ΔΕΗ για την "Πτολεμαϊδα 5"

Στην επόμενη φάση, δηλαδή στην εξεύρεση χρηματοδότησης, που είναι και η πλέον κρίσιμη όσον αφορά την κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαϊδα 5», θα εισέλθει η ΔΕΗ μετά την αξιολόγηση των προσφορών που ανοίχτηκαν χθες, και την ανακήρυξη του μειοδότη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν προβλήματα για την επιλογή του αναδόχου, καθώς η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Hitachi είναι μειοδότρια. Ωστόσο για την υλοποίηση του έργου απαιτείται... ρευστό υπό τις παρούσες, ιδιαίτερα δυσμενείς, συνθήκες.

Η διοίκηση της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να καταρτίσει συνολικό business plan, έχει την πρόθεση να προχωρήσει πάση θυσία το συγκεκριμένο έργο, όμως τα πραγματικά δεδομένα είναι αρνητικά. Όλες οι παράμετροι που καθορίζουν τη βιωσιμότητα και σκοπιμότητα του έργου (άνοιγμα λιγνιτικής αγοράς, μετοχοποίηση και πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, πορεία των τιμών φυσικού αερίου, κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κ.λπ.) βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Το βασικότερο όμως είναι ότι το χρηματοοικονομικό κόστος που θα έχει η ΔΕΗ για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου φαντάζει σήμερα απλησίαστο. Το προϋπολογισμένο κόστος της μονάδας φτάνει το 1,3 δις. ευρώ, ενώ μαζί με το χρηματοοικονομικό κόστος φτάνει το 1,6 δις. ευρώ. Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η ΔΕΗ θα δυσκολευθεί πολύ σήμερα για να βρει τα χρήματα αυτά.

Πέραν του προβλήματος που υπάρχει λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, η ΔΕΗ έχει σήμερα μπροστά της την απειλή δραματικής μείωσης της κερδοφορίας της λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής. Από την άλλη, τα χρήματα από την αποκρατικοποίησή της ή από την πώληση μονάδων της, κινήσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2012, δεν πρόκειται να ενισχύσουν ούτε τη ρευστότητα ούτε την πιστοληπτική δυνατότητα της ΔΕΗ. Σύμφωνα με όσα αφήνονται να διαρρεύσουν από το οικονομικό επιτελείο, αναζητείται τρόπος για να ενισχύσουν τα δημόσια ταμεία και συγκεκριμένα να «μπούν» στα ποσά που θα δοθούν για τη μείωση του χρέους.

Η λύση που αναζητά η διοίκηση της ΔΕΗ περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ και ο ανάδοχος θα κληθεί να συμβάλει στην προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο αποτελεί προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για τους συνδικαλιστές, οι οποίοι μάλιστα είχαν φτάσει να απειλήσουν με μπλοκάρισμα του μεγάλου φωτοβολταϊκού της Κοζάνης, εάν δεν «έπεφταν υπογραφές» για την Πτολεμαϊδα 5.

Aπό το energypress.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου