Παπακωνσταντίνου: Ιδανική λύση ο ITGI για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου
Από το energypress.gr...
Μεταξύ των 1,5 δισ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ τοποθέτησε το κόστος του αγωγού φυσικού αερίου ITGI ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκεται από χθες, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό κ. Μανιάτη και τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ κ. Σαχίνη.
Η ελληνική αντιπροσωπεία χαρακτήρισε τον ITGI ως ιδανική λύση για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη ενώ ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των εξαγωγών από το Σαχ Ντενίζ.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε, επίσης, ότι ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Η επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες στο Μπακού ο υπουργός Ενέργειας κ. Παπακωνσταντίνου, εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών πρωτοβουλιών που παίρνουν Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία για την υποστήριξη του αγωγού ITGI ώστε να αποτελέσει την επιλογή του Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά, μέσω του Νότιου Διαδρόμου, του Αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.
Σε επόμενο στάδιο μάλιστα εξετάζεται και η πιθανότητα να μπορέσει να πάει στο Μπακού και ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου.
Στην ατζέντα του κ. Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας της χώρας Νατίκ Αλίγιεφ, όπως και με παράγοντες της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ.
Aπό την 1η Οκτωβρίου, οπότε κατέθεσαν τις προτάσεις τους στη Socar και στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ οι εκπρόσωποι των σχεδιαζόμενων αγωγών ITGI, TAP και Nabucco, κυβερνητικοί παράγοντες των χωρών που στηρίζουν τα σχέδια (Ιταλία, Ελλάδα, Αυστρία, Γαλλία) πραγματοποιούν συνεχείς συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν, για την υποστήριξη των «δικών» τους σχεδίων.
Οι Αζέροι θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις αξιολογήσεις των σχεδίων, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση, καθώς για να γίνει η αποτίμηση των προτάσεων, θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί οι ακριβείς όροι για τη διέλευση του φυσικού αέριου του Αζερμπαϊτζάν από το τουρκικό δίκτυο. Στο θέμα αυτό, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την τελική συμφωνία συνεχίζονται.
Εκτός από την ελληνική πολιτική αποστολή, επισκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιούν και οι υπόλοιπες χώρες που ενδιαφέρονται για τον ITGI, καθώς οι επιτελείς των κοινοπραξιών που διεκδικούν το λεγόμενο Νότιο Διάδρομο, έχουν πλέον στρέψει τις προσπάθειές τους σε διπλωματικό επίπεδο. Η στήριξη παρέχεται από τις Κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Η τελευταία εμπλέκεται καθώς η γαλλική κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Electricite de France, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ιταλικής Edison.
Ήδη στις 7 Οκτωβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί βρέθηκε στο Μπακού για επίσημη επίσκεψη και, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του αγωγού ITGI περιελήφθη στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγιεφ. Στα μέσα Οκτωβρίου επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν, κυρίως για αυτό το λόγο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Πάολο Ρομάνι. Τώρα έχουμε την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οποίος έχει προγραμματίσει επισκέψεις και στο Λονδίνο προκειμένου να προβάλλει τα πλεονεκτήματα της ελληνοϊταλικής πρότασης.
Οι Ρώσοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και η Ρωσία ευνοεί την κατασκευή του αγωγού ITGI, καθώς θεωρεί ότι ο βασικός ανταγωνιστικός προς τα δικά της σχέδια αγωγός είναι ο Nabucco. Αντίθετα, λόγω του ότι ο ITGI είναι σχετικά μικρής χωρητικότητας, θα μπορούσε να ικανοποιεί την απαίτηση της Ευρώπης για εναλλακτικές πηγές τροφοδότησης αερίου χωρίς από την άλλη να αποτελεί εμπόδιο στα συνολικότερα σχέδια της Ρωσίας, στα οποία περιλαμβάνεται και ο νότιος κλάδος του South Stream. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να πέσει και Ρώσικο αέριο στον ITGI.
Δημοσίευση σχολίου