.

Σπουδαία ευρήματα του 6ου αιώνα π.χ. στη Μαυροπηγή – Σκελετοί ανθρώπων και ζώων

Από το www.makthes.gr

Ενα σπάνιο νεκροταφείο, στο οποίο άνθρωποι και ζώα ενταφιάζονταν μαζί, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στα ορυχεία της Μαυροπηγής στην Κοζάνη. Η προϊσταμένη της Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γεωργία Καραμήτρου παρουσίασε χθες τα σπάνια ευρήματα στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και στη δημοτική αρχή Πτολεμαΐδας.
Αναφερόμενη σε όσα ήρθαν στο φως τον τελευταίο μήνα στο ορυχείο Μαυροπηγής, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ, είπε ότι “αποκαλύφτηκαν έντεκα τάφοι ανθρώπων που ενταφιάστηκαν με τα αγαπημένα τους οικόσιτα ζώα. Τα ευρήματα χρονολογούνται στα τέλη του 6ου και στις αρχές του 5ου π.Χ. αι. Είναι μοναδικά και ως εκ τούτου πολύ σημαντικά, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα εντοπίζονται σε τόσο μεγάλη κλίμακα ενταφιασμοί ανθρώπων μαζί με τα ζώα τους”. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, “βρέθηκαν οι τάφοι 11 ανθρώπων και τα οστά 16 ζώων, αλόγων, σκυλιών, βοοειδών, ενός βουβαλιού και ενός γουρουνιού. Επίσης βρέθηκαν τμήματα από ελάφια και αιγοπρόβατα, ενώ ένα άλογο βρέθηκε ενταφιασμένο μαζί με ένα πουλάρι”.

Στοιχεία για την πανίδα
Τα ευρήματα οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι ο οικισμός εκείνης της εποχής στην περιοχή κάθε άλλο παρά εύπορος ήταν. Ο ενταφιασμός μεγάλου αριθμού ζώων μαζί με τους νεκρούς προσδίδει την ιδιαιτερότητα στο συγκεκριμένο νεκροταφείο, παρατήρησε η Γ. Καραμήτρου και πρόσθεσε ότι παρόμοια ευρήματα έχουν βρεθεί στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τους ενταφιασμούς μικρών παιδιών μαζί με σκύλους, δελφίνια και χελώνες στα Δωδεκάνησα, στη Σαμοθράκη και άλλες περιοχές. Από τις μελέτες, εξάλλου, που πρόκειται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προκύψουν σημαντικά στοιχεία για την πανίδα στον ελλαδικό χώρο κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα, τους προγόνους των σημερινών φυλών των αλόγων, τα στοιχεία της κοινωνικής δομής των ανθρώπων και γενικότερα τον πολιτισμό τους.
Στην περιοχή της Μαυροπηγής πραγματοποιείται αρχαιολογική έρευνα εδώ και χρόνια με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ. Η διευθύντρια του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Όλγα Κουρίδου διαβεβαίωσε ότι “η επιχείρηση θα διαθέσει όσα κονδύλια απαιτηθούν, ώστε να έρθει στο φως και να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά”. Συμπαραστάτης του σπουδαίου έργου που επιτελεί η αρχαιολογική υπηρεσία δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο οποίος επισήμανε ότι “η διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής”. Από την πλευρά της η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου διαβεβαίωσε ότι “τα σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, καθώς θα εκτεθούν στο αρχαιολογικό μουσείο Πτολεμαΐδας, όπου στεγάζεται ο πολιτιστικός πλούτος της ευρύτερης περιοχής”.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου