.

Το “day after” των ΝΟΜΕ – Ποιος αγόρασε πιο ακριβά, γιατί διαμαρτύρεται η ΔΕΗ και τα συμπεράσματα της πρώτης δημοπρασίας

Η απόφαση να δημοπρατηθεί μέσω της πρώτης δημοπρασίας ποσότητα 460MWh/h φαίνεται ότι έπαιξε κομβικό ρόλο ώστε οι τιμές να κυμανθούν κοντά στην τιμή εκκίνησης, αφήνοντας όλους τους παίκτες – πλην βεβαίως της ΔΕΗ – ικανοποιημένους από το αποτέλεσμα.
Το πρώτο και κύριο συμπέρασμα λοιπόν από τη χθεσινή διαδικασία είναι ότι οι 460MWh/h σε αυτή τη φάση αποτελούν επαρκή ποσότητα για τις ανάγκες της αγοράς και των εναλλακτικών παικτών.

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι όλοι οι παίκτες και οι κυρίως οι μεγάλοι της αγοράς, δεν κατέβηκαν με διάθεση να «σαρώσουν» τη δημοπρασία αλλά επέλεξαν μια πιο συντηρητική προσέγγιση διαφύλαξης των «κεκτημένων» και ήπιας ανάπτυξης που προς το παρόν τουλάχιστον "έχει χώρο για όλους". Άλλωστε η διαφορές μεταξύ των τιμών των τριών μεγάλων παικτών της αγοράς είναι μικρές: δύο παίκτες αγόρασαν σε ίδια τιμή διαφορετικές ποσότητες (στα 37,38 ευρώ η μεγαβατώρα αλλά ποσότητες 108 και 87MWh/h αντίστοιχα) ενώ ο «κερδισμένος» εκ των μεγάλων (105MWh/h στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα) εξασφάλισε πλεονέκτημα μόλις 9.198 ευρώ για το σύνολο της ποσότητας που αγόρασε έναντι των βασικών ανταγωνιστών.

Αλλά και μεταξύ των μικρότερων παικτών, για μια ποσότητα 15MWh/h η μεγαλύτερη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της ανώτατης και της κατώτατης τιμής, δηλαδή τα 13 σεντς ανά μεγαβατώρα εξασφαλίζουν ένα όφελος της τάξης των 17.082 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μπιντάρισμα στα 37,5 ευρώ που ήταν και το τελευταίο στις 12,32 προήλθε από τα ΕΛΤΑ τα οποία εξασφάλισαν σε αυτήν την τιμή 15MWh/h.

Οι εμπορικές εταιρείες των βιομηχανικών ομίλων έπαιξαν επίσης αρκετά συντηρητικά εξασφαλίζοντας μικρές ποσότητες 1-2 MWh/h, τουλάχιστον μία εξ αυτών στην τιμή των 37,39 ευρώ η μεγαβατώρα.

Για τους υπόλοιπους παίκτες πάντως δεν έχουν διαρρεύσει περισσότερες πληροφορίες καθώς η διαδικασία είναι κλειστή και ζητήθηκε για λόγους εμπορικής στρατηγικής να μην γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες των προσφορών.

Μύδροι ΔΕΗ

Από την πλευρά της πάντως η ΔΕΗ θέτει ευθέως θέμα για τη διαδικασία και αφήνει υπόνοιες ότι εγείρεται ζήτημα ανταγωνισμού, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση, η οποία πάντως στρέφεται και κατά του υπουργού ενέργειας, αφού υποστηρίζει ότι η τιμή εκκίνησης είναι κάτω από το κόστος παραγωγής της εταιρείας.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου