.

Η Δυτική Μακεδονία και η Κοζάνη δεν υποδέχεται σταθμούς πυρηνικής ενέργειας!

Τα σημαντικότερα θέματα αντιμετωπίζονται επαγγελματικά μεθοδευμένα


Αφορμή για το σημερινό άρθρο μας είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της 15μελούς ομάδας εργασίας της επιτροπής ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία μελέτησε επί ένα χρόνο το συγκεκριμένο ζήτημα που ζητά να κριθεί κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μία συνιστώσα του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδος αντικαθιστώντας ένα σημαντικό μέρος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται. Οι αναφορές της ομάδας εργασίας επικεντρώνονται και στα εξής:

«Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια, ενδείκνυται:

- Να αρχίσει μια οργανωμένη, εκτεταμένη, αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών επί των ενεργειακών αναγκών και προβλημάτων της χώρας, ώστε να κριθεί κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της Ελλάδος.

- Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενημέρωσης σχετικά με την τεχνογνωσία και την αποκτηθείσα εμπειρία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, και επιπροσθέτως, μέτρα δημιουργίας ενδογενούς ανθρώπινου δυναμικού με μακροπρόθεσμη εθνική επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης.
- Να αρχίσει η προετοιμασία των αναγκαίων μελετών, νομοθεσιών και υποδομών, ώστε η χώρα να είναι, «εν δυνάμει», έτοιμη για την όποια επιλογή».

Εκτίμησή μας είναι ότι τα σημαντικότερα θέματα αντιμετωπίζονται με ένα τρόπο επαγγελματικά μεθοδευμένο πολλές φορές. Τέτοιο είναι και το θέμα της πυρηνικής ενέργειας...

Πριν ένα χρόνο μόλις αναφέρθηκε η περιοχή μας, δημοσίευμα ΝΕΑ, όπου εμπλέκεται η Κοζάνη και στο οποίο απάντησε το ΟΙΚΟ-ΔΙΚΤΥΟ με το άρθρο του «Ο πυρηνικός σταθμός μας μάρανε…»

Σε άρθρο του ο Δημήτρης Μαυροματίδης (εφημερίδα ΚΟΖΑΝΗ, τεύχος 652, 28 Ιανουαρίου) μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σκεφτήκαμε ποτέ ως πολίτες - φορείς αυτού του τόπου την απαξίωση που δημιουργείται στο Ν. Κοζάνης και την περιφέρειά μας και μόνο από την αναφορά δημοσιευμάτων για πυρηνική ενέργεια;…» και «… σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

  1. γίνονται οι ημερίδες (οι οποίες σύμφωνα με το δημοσίευμα πραγματοποιήθηκαν) και δίνουν το στίγμα,

  2. διοχετεύονται «διαρροές» για να καταμετρηθούν οι πιθανές αντιδράσεις (πράγμα που έγινε επίσης),

  3. προχωράμε στην εκπόνηση προμελέτης ή μελέτης σκοπιμότητας για τα υπέρ και τα κατά της πυρηνικής ενέργειας (εάν δεν έγινε ήδη!),

  4. κινούνται οι συζητήσεις, πάντα με μελέτες κόστους - οφέλους για τις πιθανές τοποθεσίες με τα πιθανά «ανταλλάγματα» και οφέλη για την τοπική κοινωνία,

  5. λόγοι εθνικού συμφέροντος επιτάσσουν την κατασκευή του στο νομό μας αφού «μεμονωμένες μειοψηφίες» - έτσι θα χαρακτηριστούμε με τα επικοινωνιακά τερτίπια και τις δημοσκοπήσεις που θα κυκλοφορήσουν - «δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν στην πλειοψηφία τις αντιρρήσεις τους».

Τότε προφανώς ήμασταν στο βήμα 2. Σήμερα δηλαδή είμαστε ήδη από το βήμα 3 στο βήμα 4!

Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό εθνικό θέμα που αγγίζει την περιοχή μας και ότι πρέπει να μας απασχολήσει χωρίς να σπείρουμε πανικό. Πρέπει να τοποθετηθούμε και να είμαστε έτοιμοι να ξεκαθαρίσουμε ότι η Δυτική Μακεδονία και η Κοζάνη δεν επιθυμεί σε μελλοντικές αναφορές να είναι προτεινόμενος χώρος υποδοχής!


Εφημερίδα ΚΟΖΑΝΗ 2-2-09

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου