.

Τα ΕΛΤΑ στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με την άδεια της ΡΑΕ

fragezeichen-0005.gif from 123gifs.eu Το «πράσινο φως» για τη δραστηριοποίηση των ΕΛΤΑ στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έδωσε η ΡΑΕ, εγκρίνοντας άδεια προμήθειας ισχύος 350 MW και διάρκειας 20 ετών με δυνατότητα παράτασης σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό Αδειών. Η είσοδος των ΕΛΤΑ στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων, που προχωράει μέσα από ένα πόλεμο προσφορών και εκπτώσεων και στοχεύει σε όλη τη γκάμα των καταναλωτών μέσης και χαμηλής τάσης.


Υποβολή αιτήσεων

Τα ΕΛΤΑ προχωρούν ήδη στην υποβολή αιτήσεων προς τους λειτουργούς της αγοράς για την εγγραφή τους στα Μητρώα Συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και σε πρώτο χρόνο, θα αναλάβουν την εκπροσώπηση όλων των υφισταμένων συνδέσεων υπό το ΑΦΜ της ΕΛΤΑ Α.Ε., που σήμερα εκπροσωπούνται από τη ΔΕΗ. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, «η είσοδος των ΕΛΤΑ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών σε ολόκληρη την επικράτεια στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή του δικτύου των 1.500 ταχυδρομικών καταστημάτων και ταχυδρομικών πρακτορείων που συνθέτουν το μεγαλύτερο φυσικό δίκτυο της χώρας και επισφραγίζει τη νέα εποχή των Ελληνικών Ταχυδρομείων». Το δίκτυο των 1.500 καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ΕΛΤΑ έναντι των άλλων ιδιωτών παρόχων σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας. Στελέχη μάλιστα της εταιρείας εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσουν στο ποσοστό του 6%, όσο δηλαδή συγκεντρώνουν όλοι μαζί οι υφιστάμενοι πάροχοι. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στη δυνατότητα εξυπηρέτησης σε ηλεκτρισμό εκτός από τα 1.500 καταστήματα της εταιρείας και των εργαζομένων και συνεργατών τους σε όλη την Ελλάδα. Τα ΕΛΤΑ θα βγουν στην αγορά προσφέροντας στους καταναλωτές πακέτα ρεύματος και συνδυασμένων υπηρεσιών.

Ανταγωνισμός

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω, ενώ δεν αποκλείονται και οι μεταξύ τους συμπράξεις. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει νέο σημείο αιχμής της κινητικότητας στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, καθώς αναμένονται κομβικές αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση, είτε προκριθεί το σχέδιο των δημοπρασιών ισχύος είτε η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που προβλέπει το προσχέδιο του νέου Μνημονίου. Οι ιδιώτες επενδυτές στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού έχουν προεξοφλήσει το τέλος της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και έχουν χαράξει εδώ και μήνες τη στρατηγική τους με αυτό το δεδομένο.

Οι επτά ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (Elpedison, Hρων, Protergia, ΝRG, Watt+Volt, Green, Volteria) συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή συνολικό μερίδιο που προσεγγίζει το 7%. Στη μέση τάση όμως όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος και τα περιθώρια κέρδους υψηλότερα, οι ιδιώτες πάροχοι έχουν αποσπάσει από τη ΔΕΗ ποσοστό 18%. Αν συνεκτιμήσει κανείς το γεγονός ότι ένα ποσοστό πολύ κοντά στο 50% των πελατών της ΔΕΗ αντιπροσωπεύει καταναλωτές υψηλής τάσης, φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, αγροτικές καταναλώσεις και καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που θεωρούνται αμετακίνητοι, τα ποσοστά των ιδιωτών παρόχων είναι κατά πολύ υψηλότερα.

www.kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου