.

Τα πάνω κάτω στην αγορά ηλεκτρισμού – Νέα μείωση για τους λιγνίτες που κάποιες ώρες είναι ακριβότεροι και από την… Κομοτηνή!

Τεκτονικές αλλαγές συντελούνται στη χονδρεμπορική αγορά όπου συνεχίζεται η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, η οριακή τιμή μειώνεται ενώ οι μονάδες του φυσικού αερίου γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές. Ενδεικτικό της εικόνας είναι ότι για 3 ώρες τον περασμένο μήνα είχαμε μηδενική ΟΤΣ, ενώ ακόμη και η μονάδα της Κομοτηνής εμφανίζεται πιο οικονομική από λιγνιτικές μονάδες.
Πιο αναλυτικά, τον περασμένο μήνα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ η λιγνιτική παραγωγή έπεσε ακόμη περισσότερο στις 1016GWh (από 1167GWh) με αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύει πλέον μόλις το 24% της συνολικής παραγωγής, περιλαμβανομένων και των εισαγωγών (από 30% το Φεβρουάριο).

Με βάση τα ίδια στοιχεία πλέον οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας με 1062MWh αποτελούν το μεγαλύτερο «παραγωγό» του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, καθώς όπως όλα δείχνουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τα capital controls ξεπεράστηκαν και το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού επανήλθε δριμύτερο.

Πάντως η λιγνιτική παραγωγή εμφανίζει σημαντική μείωση και σε ετήσια βάση, εάν συγκριθεί η παραγωγή του Μαρτίου του 2016 με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 τότε η μείωση φτάνει το 31,9% ενώ αντίθετα οι μονάδες του φυσικού αερίου έχουν διπλασιάσει την παραγωγή τους (+104,7%).

Πως εξηγείται το φαινόμενο; Πλέον οι μονάδες λιγνίτη έχουν χάσει το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα που αφορά στο χαμηλότερο κόστος, τουλάχιστον σε επίπεδο προσφοράς. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τα στοιχεία του λειτουργού της αγοράς, σύμφωνα με τα οποία οι λιγνιτικές μονάδες καθόρισαν την οριακή τιμή του συστήματος (δηλαδή είχαν την ακριβότερη τιμή στο σύστημα) για 273 ώρες έναντι 292 ωρών που η τιμή καθορίστηκε από μονάδες φυσικού αερίου. Δηλαδή οι λιγνιτικές καθόρισαν την ΟΤΣ στο 36,74% των ωρών ενώ οι μονάδες αερίου στο 39,3% των ωρών. Σημειώνεται ότι η μέση ΟΤΣ ήταν στα 40,782 ευρώ η μεγαβατώρα, με τη μέγιστη να είναι στις 2 Μαρτίου στα 55,006 ευρώ η μεγαβατώρα. Όσο για την ελάχιστη; Τρεις ώρες μέσα στο μήνα η ΟΤΣ ήταν μηδενική (στις 23, 28 και 29 Μαρτίου στη 1 τα ξημερώματα).

Ακόμη και μια παλαιά και αντιοικονομική μονάδα φυσικού αερίου όπως αυτή της Κομοτηνής, με χαμηλό συντελεστή χρησιμοποίησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗE, εμφανίζει χαμηλότερες μηνιαίες πιστώσεις από τις λιγνιτικές μονάδες (με λιγότερες ώρες). Έτσι σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ, οι μέσες μηνιαίες πιστώσεις για την Κομοτηνή ήταν στα 39,76 ευρώ η μεγαβατώρα. Αντίστοιχα το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων (Άγιος Δημήτριος, Αμύνται, Μεγαλόπολη) έχει μηνιαίες πιστώσεις που ξεπερνούν τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα.

Με βάση τα ίδια στοιχεία αξίζει να σημειωθεί ότι οι υψηλότερες μηναίες πιστώσεις που ξεπερνούν τα 44 ευρώ η μεγαβατώρα αφορούν στην μονάδα της Καρδιάς. Οι λιγνιτικές μονάδες εμφανίζουν μέσες μηνιαίες πιστώσεις που κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με τις μονάδες φυσικού αερίου δηλαδή στα επίπεδα των 40 έως 43 -44 ευρώ η μεγαβατώρα.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου