.

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ελληνική Βουλή το Νομοσχέδιο που κυρώνει την Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, χθες 5 Οκτωβρίου, στην Βουλή, το νομοσχέδιο που κυρώνει τη Συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι σήμερα, η Συμφωνία έχει υπογραφεί από 191 χώρες και έχει κυρωθεί από 63, που εκπέμπουν το 52,11% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (η ΕΕ εκπέμπει το 12,28% των παγκόσμιων εκπομπών ενώ η Ελλάδα εκπέμπει αντίστοιχα μόλις το 0,28%).

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία, θα πρέπει οι χώρες που την έχουν κυρώσει να καλύπτουν πάνω από το 55% των παγκόσμιων εκπομπών. Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που κυρώνουν τη Συμφωνία. Όπως συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχουν κυρώσει έως την 7η Οκτωβρίου τη Συμφωνία των Παρισίων, θα ενημερώσουν από κοινού στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία πριν από την έναρξη της Συνόδου του Μαρακές, όπου θα λάβει χώρα η 22η Σύνοδος των Μερών και στοχεύει στον καθορισμό των απαραίτητων κανόνων και διαδικασιών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε σχετικά: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Συμφωνία των Παρισίων, επιτρέποντας έτσι στη χώρα να συμμετέχει στο πρώτο κύμα ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην κύρωση της ιστορικής αυτής, νομικά δεσμευτικής, συμφωνίας. Το γεγονός ότι η Συμφωνία των Παρισίων τίθεται σε ισχύ σε λιγότερο από ένα έτος από την υπογραφή της, δείχνει ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει πλέον συνειδητοποιήσει την ανάγκη ανάληψης ουσιαστικών δράσεων για την ανάσχεση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου