.

Η κινεζική State Grid παίρνει το 24% του ΑΔΜΗΕ με τίμημα 320 εκατ. ευρώ - Ποιές είναι οι επόμενες κινήσεις

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσημα ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. «Πλειοψηφών προσφέρων» αναδείχθηκε η κινεζική εταιρεία State Grid με τίμημα 320 εκατ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης στις 31 Οκτωβρίου θα πάρει την απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή. Οριστική απόφαση θα λάβει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων η οποία προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την ομαλή εξέλιξη αλλά και από το τίμημα, καθώς τελικά το Δημόσιο, με την «φόρμουλα Σκουρλέτη» που ήρθε να ακυρώσει το διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, κατάφερε να κρατήσει το 51% του Διαχειριστή των ηλεκτρικών δικτύων και ταυτόχρονα να «πιάσει» ένα τίμημα υψηλότερο από τις παλιές αποτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, με βάση την λογιστική αποτίμηση που είχε γίνει στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού, το 24% που μεταβιβάζεται τώρα άξιζε 221 εκατ. ευρώ (921 εκατ. ευρώ για το 100%). Υπό το πρίσμα αυτό το τίμημα των 320 εκατ. ευρώ μπορεί να κριθεί επιτυχημένο. Ασφαλή συμπεράσματα βεβαίως θα μπορούν να αντληθούν όταν γνωστοποιηθεί η ανεξάρτητη αποτίμηση που είχε ανατεθεί στη Barclays, και «άνοιξε» μαζί με τις προσφορές.
Οι επόμενες κινήσεις
Οι επόμενες κινήσεις μετά την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα είναι οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του SPA (Share Purchase Agreement) καθώς και για το SHA (Shareholders Agreement). Θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα (ελεγκτικό συνέδριο, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Η ολοκλήρωση της πώλησης αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2017 με την εγκατάσταση του νέου επενδυτή στην εταιρεία. 
Ταυτόχρονα μπαίνει στην τελική ευθεία και η υπόλοιπη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Δηλαδή η μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, και η μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία holding, η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Σημειωτέον ότι στην εταιρεία holding, μέτοχος θα είναι αρχικά η ΔΕΗ ενώ στη συνέχεια θα γίνει διανομή των μετοχών στους μετόχους της ΔΕΗ ήτοι 51% στο Δημόσιο και 49% στους ιδιώτες μέτοχους, με αποτέλεσμα το 26% του ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται από το Δημόσιο, και το 25% από τους τωρινούς μετόχους της ΔΕΗ.
Το 17% της ΔΕΗ
Με βάση το νόμο, όλες αυτές οι περίπλοκες διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017, καθώς σχετίζονται και με την έναρξη ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον φυσικά αυτή δεν σκοντάψει στις πολιτικές αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που η πώληση του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ έχει τοποθετηθεί χρονικά μέσα στο 2017 ή και το 2018, και όχι νωρίτερα, σχετίζεται άμεσα με την υπόθεση ΑΔΜΗΕ. Αφενός γιατί όσο εκκρεμεί η ολοκλήρωση της απόσχισης, γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο το ούτως ή άλλως μπερδεμένο κουβάρι της ΔΕΗ λόγω της υποχρεωτικής μείωσης του μεριδίου της ως το 2020, των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της, κ.ο.κ.
Αφετέρου γιατί αν η πώληση του 17% γινόταν νωρίτερα, πριν δηλαδή να ολοκληρωθεί η πλήρης απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, τότε θα οδηγούσε αυτόματα και σε ακύρωση του σχετικού νόμου του καλοκαιριού, βάσει του οποίου το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ.
Στο θεωρητικό δηλαδή σενάριο, που θα εμφανιζόταν κάποιος ενδιαφερόμενος για το 17% (κάτι εξαιρετικά δύσκολο), η μείωση του μεριδίου που έχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, θα οδηγούσε αυτόματα σε αντίστοιχη μείωση και της συμμετοχής του στον ΑΔΜΗΕ, αφού ακόμη παραμένει κατά 100% θυγατρική της μητρικής επιχείρησης. 
Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ είναι η σημερινή επιλογή στρατηγικού επενδυτή. Από εκεί και πέρα, το ποσό που θα βάλει στα ταμεία της η ΔΕΗ από την πώληση του 24%, είναι πάνω-κάτω το ίδιο με αυτό που θα της δώσει το Ελληνικό Δημόσιο για την εξαγορά του 25% που θα μεταβιβασθεί στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ.
Ανακοίνωση Σκουρλέτη
Σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζει ότι «η εξέλιξη της διαδικασίας δικαιώνει την επιλογή μας για το μοντέλο  λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, το οποίο εξασφαλίζει τον Δημόσιο έλεγχο επί των Δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, είναι υλοποιήσιμο και προσελκύει το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών».
Σύμφωνα με τον υπουργό, "είναι, επίσης, μια σημαντική πολιτική επιτυχία για την κυβέρνηση, η οποία επέμεινε στην σημασία του Δημόσιου ελέγχου επί των Δικτύων και διαπραγματεύτηκε επίμονα γι’ αυτή τη θέση της. Το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν  συλλογικής δουλειάς, εμπεριστατωμένης και εξαντλητικής προσπάθειας των στελεχών του υπουργείου. Πριν  ακόμη ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, κάποιοι χαμογελούσαν και προεξοφλούσαν την αποτυχία της. Σήμερα, το συγκεκριμένο μοντέλο του ΑΔΜΗΕ αποτελεί σημείο αναφοράς και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν παρεμβάσεις στη διαχείριση των Δικτύων τους.
Με το συγκεκριμένο μοντέλο διαχωρισμού και λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ,  ακυρώθηκε παράλληλα ο μνημονιακός νόμος που προέβλεπε την  πώληση του 66%. Δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας ενεργοποιήθηκαν  από την πρώτη στιγμή, προκειμένου η πρότασή μας να αποτύχει, ώστε να οδηγηθούμε στην πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ. Η σημερινή εξέλιξη καταδεικνύει την δική τους αποτυχία.
Είμαι πεπεισμένος ότι ο ΑΔΜΗΕ θα αντιμετωπίσει ενδυναμωμένος τις προκλήσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα κρίσιμα χρόνια που έρχονται», υπογράμμισε.​
energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου