Οι τράπεζες "πνίγουν" τη ΔΕΗ - Απαιτούν τα 2/3 των εσόδων από την πώληση των λιγντικών
Tα 2/3 από τα έσοδα της πώλησης των λιγντικών μονάδων είναι αποφασισμένες να διεκδικήσουν οι τράπεζες από τη ΔΕΗ, θέτοντας διαφορετικά “veto” στην αναχρηματοδότηση του μεγάλου κοινοπρακτικού δανείου των 1,3 δις, ευρώ, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας όμως ότι ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα είναι τι θα γίνει αν τελικά δεν πουληθούν οι μονάδες ή το τίμημα είναι πολύ χαμηλό.
Το συγκεκριμένο δάνειο λήγει τον Απρίλιο του 2019.
Οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την είσπραξη ποσού από την πώληση των μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη έχουν ήδη ξεκινήσει, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για μία μαξιμαλιστική προσέγγιση σε πρώτη φάση, τις τράπεζες να ζητούν το 100% του τιμήματος και τη ΔΕΗ να προσφέρει το 25%. «Όμως όλα είναι ασκήσεις επί χάρτου αν δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τίμημα και αν τελικά υπάρξει τίμημα» ανέφερε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος, μη κρύβοντας την ανησυχία του για την έκβαση του περίφημου διαγωνισμού αποεπένδυσης του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ. «Αν οι μονάδες δεν πουληθούν ή το τίμημα είναι πολύ χαμηλό, η όλη διαπραγμάτευση για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου θα πρέπει να ξεκινήσει σε νέα βάση, με άλλους όρους και προϋποθέσεις» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του διαγωνισμού. Το βασικό σενάριο είναι ότι τουλάχιστον τα 2/3 του τιμήματος θα πρέπει να κατευθυνθούν στις τράπεζες για την πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της ΔΕΗ, κατέληξε, συμπληρώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Η εξόφληση και η προεξόφληση μέρους του χρέους προς τις τράπεζες αποτελεί βασικό στοιχείο της όλης διαπραγμάτευσης για την αναχρηματοδότηση των υπόλοιπων δανείων, μεγάλο μέρος των οποίων ρολλάρεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις 31/12/2017 το συνολικό χρέος της εταιρίας ανερχόταν σε 4.304.5 εκατ. ευρώ και το καθαρό χρέος σε 3.957,2 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση δηλαδή χρηματικών διαθεσίμων και δεσμευμένων καταθέσεων ύψους 345,8 εκατ. ευρώ και επενδύσεων διαθέσιμων προς πώληση 1,5 εκατ. ευρώ. Το καθαρό χρέος, εξαιρομένου του ΑΔΜΗΕ, είχε μειωθεί στο τέλος του 2017 κατά 365,6 εκατ. ευρώ Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας, ο οποίος βαίνει μειούμενος τα τελευταία χρόνια, ανήλθε σε 4.967,4 εκατ. ευρώ ή 4.943,9 εκατ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΑΔΜΗΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Τα προ φόρων κέρδη - χωρίς τον ΑΔΜΗΕ- διαμορφώθηκαν σε 60,5 εκατ. ευρώ.
Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη δρομολογείται σε μία περίοδο που στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι εταιρίες ηλεκτρισμού αποεπενδύουν από τον άνθρακα εξ αιτίας της περιβαλλοντικής πολιτικής των Βρυξελλών. Δεδομένης της παλαιότητας των μονάδων, της τεχνολογίας τους, του περιορισμένου χρόνου ζωής που τους απομένει μέχρι τη συμφωνημένη απόσυρση με τις Βρυξέλλες αλλά και της κατακόρυφης ανόδου των τιμών των ρύπων και της αβεβαιότητας σε σχέση με το ακριβές μερίδιο της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, διάχυτη είναι η ανησυχία ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον θα είναι ελάχιστο ως μηδενικό , τουλάχιστον από μεγάλες εταιρίες ηλεκτρισμού της Δ. Ευρώπης. Υπάρχει το ενδεχόμενο ωστόσο να υπάρξει ενδιαφέρον από εταιρίες τρίτων χωρών – και εδώ το θέμα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες- ή ανατολικοευρωπαϊκών χωρών που διατηρούν ανθρακική παραγωγή.
Ας σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η ΔΕΗ, μετά από συνεννόηση με τους πιστωτές προέβη στην προπληρωμή 150 εκατ. ευρώ από διεθνές ομολογιακό δάνειο συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ λήξεως 1/5/2019. Επρόκειτο για μία κίνηση της εταιρίας, που ερμηνεύτηκε σαν μία προσπάθεια βελτίωσης της διατήρησης του χρέους της, προκειμένου να πετύχει καλύτερους όρους αναχρηματοδότησης των υπόλοιπων δανείων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιχείρησης, της 25ης Φεβρουαρίου 2018 «η ΔΕΗ (σ.σ. πέραν της μερικής προπληρωμής το ομολογιακού δανείου) το τελευταίο τρίμηνο έχει προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων προς ελληνικές τράπεζες ύψους 25 εκατ,ευρώ και σε αναχρηματοδότηση δανείου 50 εκατ. ευρώ με ελληνική τράπεζα, μειώνοντας αντίστοιχα τα χρεολύσια του 2018. Από 1/1/18 ως τις 25/2/18 είχαν καταβληθεί χρεολύσια ύψους 37 εκατ. ευρώ».
Η πίεση που ασκούν οι τράπεζες στη ΔΕΗ είναι απότοκο της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει εξ’ αιτίας των «κόκκινων λογαριασμών», που ξεπερνούν τα 2,5 δις. ευρώ. Η ρευστότητα της εταιρίας έχει πέσει στο ναδίρ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η ίδια τις πληρωμές της προς τους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού. Παραμένει πάντως ενήμερη στην εξυπηρέτηση του τραπεζικού δανεισμού και όπως διαβεβαιώνουν τραπεζικές πηγές, καμία τράπεζα μέχρι στιγμής δεν έχει υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετες προβλέψεις για τη ΔΕΗ.
Δεν παύει, ωστόσο, η κατάσταση να είναι οριακή και ανησυχητική. Οι ρήτρες των δανειακών της συμβάσεων κατ’ ουσία την υποχρεώνουν να έχει την έγκριση των τραπεζών σε περίπτωση αλλαγής της περιουσιακής της κατάστασης. Και στο σημείο αυτό «κολλά» η πώληση των μονάδων στη Φλώρινα κα τη Μεγαλόπολη, μαζί με τα δικαιώματα στα ορυχεία που τις τροφοδοτούν.
Πρόσφατο εξάλλου είναι και το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ, όταν οι τράπεζες κόντεψαν να μπλοκάρουν όλη τη διαδικασία της απόσχισης αν δεν λάμβαναν πρόσθετες εξασφαλίσεις προκειμένου να εκδώσουν το νέο ομολογιακό δάνειο που ζητούσε τότε η ΔΕΗ. Ανάμεσα στους όρους που συμφωνήθηκαν – αρχές του 2017- ήταν η δέσμευση εσόδων από συμβάσεις πελατών, η πρόωρη εξόφληση ποσού 50 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις κλπ.
Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ λήγει επίσης το 2019.
Η διαχείριση των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων της εταιρίας λήξης 2019 αποτελεί ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και οι τράπεζες, με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς το όποιο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα πλήξει μόνο την αγορά ηλεκτρισμού αλλά και το τραπεζικό σύστημα.
Πηγη: www.businessenergy.gr
Δημοσίευση σχολίου