.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ευρεία σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης της τροφοδοσίας σε πόλεις συμπιεσμένου φυσικού αερίου

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την εξέλιξη της πορείας της πρόσβασης στο Φυσικό Αέριο των πόλεων που θα τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο αέριο, οργάνωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού Κατερίνα Νοτοπούλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της ΡΑΕ και εκπρόσωποι της ΔΕΔΑ.


Όπως επισήμανε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Σταθάκης, λύνεται πλέον οριστικά το θέμα της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου προκειμένου οι πόλεις και οι περιοχές που δεν είναι διασυνδεδεμένες με τα δίκτυα φυσικού αερίου των κεντρικών αγωγών να μπορούν να αναπτύξουν τα δίκτυά τους με συμπιεσμένο αέριο ή υγροποιημένο φυσικό αέριο. «Βγαίνουν διαδοχικά όλες οι ρυθμιστικές αποφάσεις τόσο από τη ΡΑΕ όσο και οι υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο γι αυτές τις περιοχές» είπε. Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να υπάρχει ενιαία τιμολόγηση ανά περιφέρεια τόσο αυτών που είναι διασυνδεδεμένοι στο δίκτυο όσο και των περιοχών που θα χρησιμοποιήσουν συμπιεσμένο αέριο».
Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι «η χρήση του φυσικού αερίου είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη αλλά και ένα δικαίωμα στο οποίο δεν είχαν πρόσβαση όλοι οι πολίτες». «Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε την καινοτομία και την τεχνολογία με υψηλά στάνταρτ περιβάλλοντος και ασφάλειας τα οποία ήδη έχουμε ολοκληρώσει έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες όπως είναι το συμπυκνωμένο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο και να έχουμε ασφαλές θεσμικό πλαίσιο αλλά και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών» υπογράμμισε. Σημείωσε ακόμη ότι «έτσι ξεκινά ένα ευρύτατο πρόγραμμα έργων με αξιοποίηση και ιδιωτικών κονδυλίων για να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες της βόρειας Ελλάδας σε ένα φτηνό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης χαιρέτησε την απόφαση της Κυβέρνησης να υπάρχει ίδιο τιμολόγιο για όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο αέριο, τονίζοντας παράλληλα ότι «για την πορεία της πρόσβασης στο αγαθό που λέγεται φυσικό αέριο σε ότι αφορά τη Δυτική Μακεδονία είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου