.

Βήμα προς βήμα, η εισήγηση για τον "οδικό χάρτη" απόσχισης των μονάδων της ΔΕΗ έως τις 26 Ιουνίου

Δίμηνο -φωτιά για την απόσχιση μονάδων και ορυχείων από τον κορμό της ΔΕΗ, όπου οι διαδικασίες θα πρέπει να τηρηθούν μέχρι κεραίας, ξεκινά από σήμερα για την επιχείρηση, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που καλείται να εγκρίνει το διοικητικό της συμβούλιο.


Δίχως να είναι σαφές αν θα διεξαχθεί η σημερινή συνεδρίαση, καθώς χθες βράδυ κατέλαβαν τα γραφεία της επιχείρησης συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, ακριβώς για να την αποτρέψουν, εντούτοις η εισήγηση που έχουν στα χέρια τους τα μέλη του Δ.Σ. ορίζει πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Σε αυτό λοιπόν τον "οδικό χάρτη" που είναι σε γνώση του "Energypress", σαν έναρξη της διαδικασίας απόσχισης, ορίζεται η σημερινή ημέρα, 3 Μαίου.

Εφόσον διεξαχθεί το Δ.Σ., θα πρέπει αυτό να εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας, όπως επίσης και να ορίσει αφενός τον ορκωτό λογιστή και τους συμβούλους που έχει προσλάβει για αυτή τη δουλειά η ΔΕΗ, αφετέρου την ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενημερωθεί και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως και το Χρηματιστήριο.

Σημειωτέον πως ήδη από τον Μάρτιο η ΔΕΗ έχει προσλάβει ως σύμβουλο για την απόσχιση των προς πώληση περιουσιακών της στοιχείων, την PWC Business Solutions, και ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο για τον διαγωνισμό, την HSBC. Εχει επίσης προσλάβει ως νομικό σύμβουλο, το γραφείο DLA Piper UK, και ως ορκωτό λογιστή τη ΣΟΛ Α.Ε. Ορκωτών Λογιστών.

23η Μαίου, το σχέδιο απόσχισης

Σαν επόμενο βήμα, σύμφωνα πάντα με την εισήγηση προς τα μέλη του Δ.Σ. της επιχείρησης, ορίζεται η 23η Μαίου. Τότε είναι που θα πρέπει να εγκριθούν ξανά από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, τα σχέδια των όρων απόσχισης και οι σχετικές λογιστικές καταστάσεις, όπως επίσης η αναφορά του ελεγκτή, η έκθεση του Δ.Σ., και φυσικά η εκδήλωση ενδιαφέροντος (express of interest) για το διαγωνισμό. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εγκριθεί και η σύγκλιση για τις 26 Ιουνίου της Γενικής Συνέλευσης της επιχείρησης, προκειμένου να εγκρίνει όλα τα παραπάνω.

Επίσης την ίδια ημέρα θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, ενώ προγραμματίζεται να γίνει και η υποβολή στο ΓΕΜΗ. Δύο ημέρες μετά, στις 25 Μαίου, θα δημοσιευτούν οι όροι απόσχισης και πρόσκλησης συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου.

31 Μαίου, προκήρυξη του expression of interest

Επειτα απ’ όλα τα παραπάνω, το μεγάλο βήμα θα γίνει στις 31 Μαΐου. Τότε, είναι που ξεκινά ο διαγωνισμός, καθώς θα δημοσιευτεί η προκήρυξη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση των δύο θυγατρικών της ΔΕΗ.

25 Μαίου-26 Ιουνίου, περιθώριο για αντιρρήσεις

Σημειωτέον ότι το διάστημα του ενός μηνός που μεσολαβεί μεταξύ 25 Μαίου και 26 Ιουνίου, θα δοθεί ως περιθώριο στους πιστωτές της ΔΕΗ, ανάμεσα στους οποίους και οι τράπεζες, προκειμένου να εκφράσουν αντιρρήσεις ως προς το σχέδιο και την διαδικασία. Στο ίδιο διάστημα μπορούν να παρασχεθούν και εγγυήσεις. Ειδικά οι τράπεζες, θεωρείται πολύ πιθανό να θέσουν τους δικούς τους όρους, αφού πουλώντας μονάδες απομειώνεται η περιουσιακή βάση της ΔΕΗ, άρα τίθεται σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων προς αυτήν χρηματοδοτήσεων. Τυχαίο δεν είναι ότι απ' ότι λέγεται, η επιχείρηση διαπραγματεύεται με τις τράπεζες τη διάθεση των όποιων εσόδων που θα έχει από τη πώληση των λιγνιτικών της μονάδων, προκειμένου να της αναχρηματοδοτήσουν το κοινοπρακτικό δάνειο, ύψους 1,3 δισ ευρώ, που λήγει το 2019.

26 Ιουνίου, η Γενική Συνέλευση

Η Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΔΕΗ θα συνέλθει στις 26 Ιουνίου. Αντικείμενό της θα είναι αφενός να εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης απόσχισης, και αφετέρου τα καταστατικά και τα Δ.Σ. των δύο νέων προς πώληση εταιρειών, όπως και τον ορισμό εκπροσώπων. Ελάχιστες ημέρες μετά, θα υπογραφεί και η συμβολαιογραφική πράξη της απόσχισης καθώς και των νέων καταστατικών, εν συνεχεία θα υποβληθούν τα σχετικά έγγραφα στο ΥΠΕΝ, ενώ γύρω στις 30 Ιουνίου αναμένεται να έχει δοθεί και η έγκριση από το ΓΕΜΗ, όπως επίσης να έχουν ιδρυθεί οι νέες εταιρείες. Στην εισήγηση πάντως προς τα μέλη του Δ.Σ., δεν γίνεται καμία αναφορά στην ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, προφανώς ωστόσο αυτή τοποθετείται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, κάπου προς το τέλος του 2018.

Εντολοδόχος παρακολούθησης η KPMG

Σημειωτέον ότι πέραν των συμβούλων του διαγωνισμού, του νομικού γραφείου και του ορκωτού λογιστή, οι οποίοι έχουν ήδη προσληφθεί, υπάρχει και το θέμα της πρόσληψης συμβούλου παρακολούθησης.

Πρόκειται για το λεγόμενο εντολοδόχο παρακολούθησης (monitoring trustee) εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον οποίο θα ορίσουν το Δημόσιο με τη ΔΕΗ, και θα τον εγκρίνει η Κομισιόν. Στη συγκεκριμένη λοιπόν πρόσκληση, ανταποκρίθηκαν συνολικά 19 εταιρείες, ενώ ως μειοδότης προκρίθηκε η KPMG.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου