.

Στήριξη από Κομισιόν για τη διασύνδεση Αττική – Κρήτη και την πώληση των λιγνιτικών της ΔΕΗ ζήτησε ο Γ. Σταθάκης

Την παρέμβαση του Επιτρόπου Ενέργειας Μικέλ Αρίας Κανιέντε τόσο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική όσο και για τον εν εξελίξει διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης ζήτησε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνάντηση που είχε μαζί του στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασε χθες (18/9) στο Λιντς της Αυστρίας.

Η κίνηση αυτή του κ. Σταθάκη αντανακλά την γενικότερη ανησυχία που επικρατεί στην κυβέρνηση για την πορεία τόσο του διαγωνισμού για τις μονάδες της ΔΕΗ όσο και για την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της διασύνδεσης της Κρήτης, μετά την ανοιχτή αντιπαράθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΡΑΕ για την απόφασή της να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση του έργου στον ΑΔΜΗΕ.
Ο κ. Σταθάκης φέρεται να ζήτησε από τον Επίτροπο να στηρίξει το αίτημα που υποβλήθηκε στην DGcomp από την ελληνοκινεζική κοινοπραξία Κοπελούζου – CHN Energy για παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών που λήγει στις 9 Οκτωβρίου κατά δύο μήνες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει αποφασιστεί παράταση της προθεσμίας κατά ένα μήνα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω κοινοπραξία είναι μία εκ των πέντε συνολικά υποψηφίων επενδυτών που εξακολουθεί να εκφράζει ζωηρό ενδιαφέρον για τη μονάδα της Μελίτης, γεγονός που για τη ΔΕΗ και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη καθιστά την συμμετοχή της στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού κομβικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος αποεπένδυση το λιγνίτη, αφού είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να κρατήσει μακριά από τη ΔΕΗ απευκταία σχέδια όπως η πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Το θέμα της παράτασης προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από τον κ. Σταθάκη και στον τελευταίο κύκλο επαφών με τους επικεφαλής των θεσμών.

Το «χαρτί» της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ

Οι γνωρίζοντες πάντως υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή έχει ήδη ανασύρει από τα συρτάρια της την απόφαση πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ, με την οποία η Κομισιόν έδωσε ουσιαστικά το πράσινο φως για την είσοδο της κινεζικής State Grid στο μετοχικό του κεφάλαιο με ποσοστό 24%.
Η πιστοποίηση εγκρίθηκε υπό τον όρο ότι δεν θα εισέλθει στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η CMEC - η οποία εκείνη την περίοδο είχε υπογράψει μνημόνιο στρατηγικής συμφωνίας με τη ΔΕΗ για την από κοινού κατασκευή λιγντικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής - καθώς και οποιαδήποτε άλλη εταιρία που έχει κοινό μέτοχο με την State Grid, δηλαδή την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όπως ρητά αναφέρει η Επιτροπή στην απόφαση πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
Εάν συμβεί αυτό, τότε η ΡΑΕ θα πρέπει να επανεξετάσει την πιστοποίηση.
Σε ότι αφορά στο επίμαχο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, ο κ. Σταθάκης φέρεται να επιχειρηματολόγησε υπέρ της απόφασης της ΡΑΕ, αλλά και της δυνατότητας του ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου και να διασφαλίσει χρηματοδότηση επιστρατεύοντας ως όπλο στη διαπραγμάτευση τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που θα ανακύψουν για την Κρήτη μετά το 2020 ένα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση του έργου.
Ο υπουργός φέρεται να ζήτησε τη στήριξη του Επιτρόπου και στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση της ζωής των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς από τις 17.000 ώρες στις 36.000 ώρες.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου