.

Η Μελίτη υπό προϋποθέσεις προσελκύει ενδιαφέρον - Προς παράταση εβδομάδων - Ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των παρουσιάσεων από τη διοίκηση της ΔΕΗ στους υποψήφιους επενδυτές των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.
Τα περίφημα management presentation που ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα (3/9) με τους Τσέχους της Seven Energy που συνεργάζεται με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ολοκληρωθήκαν χθες (11/9) με τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, σηματοδοτήθηκαν από το αίτημα της κοινοπραξίας CHN Energy – Κοπελούζου για παράταση του διαγωνισμού κατά ένα ή δυο μήνες.

Το αίτημα έχει μεταβιβαστεί ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του θεματοφύλακα παρακολούθησης του διαγωνισμού (Monitoring Trustee), δηλαδή της KPMG, και αναμένεται η σχετική απόφαση της.
Πάντως το κλίμα που μεταδίδεται τόσο από το υπουργείο ΠΕΝ όσο και από τη ΔΕΗ είναι ότι θα δοθεί παράταση αν όχι δυο μηνών πάντως κάποιων εβδομάδων, γεγονός που σημαίνει ότι τελικώς οι δεσμευτικές προσφορές δεν θα υποβληθούν στις 17 Οκτωβρίου όπως προβλεπόταν αρχικά.

Το ενδιαφέρον περιορίζεται στην Μελίτη

Πάντως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το διαγωνισμό δεν είναι η πλέον ελπιδοφόρα για τη ΔΕΗ, αφού φαίνεται ότι ενδιαφέρον αλλά υπό πολλές προϋποθέσεις εξακολουθούν να διατηρούν μόνο οι Τσέχοι και οι Κινέζοι.Ενδιαφέρον εκδηλώνεται υπό προυποθέσεις και αφού θα λυθεί το πρόβλημα με τα ορυχεία μόνο για την Μελίτη, ενώ η Μεγαλόπολη παρουσιάζει αρκετά αντικίνητρα.

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ δεν φαίνεται να θεωρεί πως μέσω αυτής της διαδικασίας είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για τη βιομηχανία όπως επιμένει ο κ. Παναγιωτάκης καλώντας τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις να εμπλακούν στην αγορά ηλεκτρισμού.
Πέρα όμως από το κόστος των ρύπων και την αβεβαιότητα ως προς την εξασφάλιση των λεγόμενων λιγνιτικών ΑΔΙ, κάθε ένα από τα δυο πωλούμενα πακέτα (Μεγαλόπολη – Φλώρινα) έχουν σημαντικά μειονεκτήματα που επιβαρύνουν το κόστος τους και καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία τους.
Σε ότι αφορά στη Μεγαλόπολη το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ο μεγάλος αριθμός των απασχολουμένων, ενώ για τη Μελίτη, η διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της μονάδας με λιγνίτη λόγω των εμπλοκών που υπάρχουν με τα ορυχεία της περιοχής, διαθέσιμη βασικά είναι η Αχλάδα.
Τέλος, η όλη υπόθεση του διαγωνισμού από τη φύση της είναι συνδεδεμένη με τις πολιτικές εξελίξεις, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την ολοκλήρωση του.

Καθίσταται εμφανές ότι τα ενδεχόμενα ο διαγωνισμός να σημειώσει περιορισμένη επιτυχία ή να αποβεί άγονος είναι πιθανά.Τότε όμως θα πρέπει να μπούμε σε ένα νέο κύκλο για την αναγκαία αναδιάρθρωση της ΔΕΗ που θα κινδυνεύσει να υποστεί τις ζημιές των λιγνιτικών, χωρίς καφαλαιακές ενισχύσεις,ΑΔΙ και με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ρύπων.


Πηγη: www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου