.

Λ. Ιωαννίδης: Η ώρα της μετάβασης έφτασε και θα πρέπει να είναι Δίκαιη

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης για το 1ο Ευρωπαικό Φόρουμ Δημάρχων για τη Δίκαιη Μετάβαση των ανθρακοφόρων / λιγνιτικών περιφερειών, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη:
Πραγματοποιήθηκε το 1ο Φόρουμ Δημάρχων για τη Δίκαιη Μετάβαση των ανθρακοφόρων / λιγνιτικών περιφερειών της Ευρώπης στην Κοζάνη. Οι ενεργειακοί Δήμοι της Ευρώπης ανοίξαμε τη συζήτηση για τα κοινά μας προβλήματα και την επόμενη μέρα. Μια τεράστια πρόκληση για την Κοζάνη, τη Δυτική Μακεδονία, την Ελλάδα, την Ευρώπη.

Πριν μερικά χρόνια ο Δήμος Κοζάνης μπήκε μπροστά σε μια μεγάλη προσπάθεια, με τη συνεργασία τοπικών φορέων που υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια και τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, που πλέον αποδίδει συγκεκριμένους καρπούς.
- Το ζήτημα της Δίκαιης Μετάβασης τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο,
- Η Δυτική Μακεδονία εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Coal Platform της Ευρώπης Επιτροπής
- Δημιουργείται το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η μετάβαση σε καθεστώς χαμηλής εξάρτησης από τον άνθρακα δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της κοινωνίας.
Ο δρόμος για να πετύχουμε απαιτεί συνέργειες, σχέδιο, χρηματοδοτήσεις, αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.
Σχεδιάζουμε και προχωράμε στη δημιουργία ενός εργαλείου πολιτικής πίεσης των λιγνιτικών Δήμων της Ευρώπης. Θέλουμε η φωνή μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων να είναι δυνατή και να ακούγεται.
Σήμερα αποφασίσαμε να πάμε όλοι μαζί, τονίζοντας αυτά που μας ενώνουν και αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές.
Γιατί η ώρα της μετάβασης έφτασε αλλά θα πρέπει να είναι και Δίκαιη!

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου