.

Επενδύσεις... 120 δισ. ευρώ απαιτεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην Ελλάδα

Δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας και επενδύσεις 120 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας, συνεπάγεται η μαζική ενεργειακή αναβάθμιση της πλειοψηφίας των 8 εκατομμυρίων ελληνικών κτιρίων. Πρόκειται για παλαιότερη μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης Παπανδρέου, την περίοδο 2009-2010.

Η μελέτη αποκτά ξανά ενδιαφέρον μετά και τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του υπ. Περιβάλλοντος-Ενέργειας Ι. Μανιάτη και του αντικαγκελάριου και υπ. Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας Ζ.Γκάμπριελ, όπου και συζητήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου “Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων”, με κεφάλαια της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW. Στόχος, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων, οικιακών, και επαγγελματικών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων στη χώρα μας, παραμένουν ενεργειακά "αθωράκιστα".
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι από τη γερμανική πλευρά προβλέπει χρηματοδότηση στο εν λόγω πρόγραμμα από τη γερμανική τράπεζα KfW, η οποία ήδη συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο 1ο από τα 3 υποταμεία του IFG, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το ύψος των έξτρα πόρων που θα συγκεντρώσει το νέο αυτό ταμείο, ο τρόπος λειτουργίας του, και άλλα διαδικαστικά θέματα, θα διερευνηθούν από τις τεχνικές ομάδες των δύο πλευρών.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θέλει να αποσπάσει το "οκ" των Γερμανών για συμμετοχή τους στο ταμείο, ακόμη και αν αυτή αρχικά είναι μικρή.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πανευρωπαϊκά ως το 2020.
Λογικά, από τους πιο ωφελημένους, θα είναι χώρες σαν την Ελλάδα όπου πάνω από το 89% των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980. Δηλαδή 3,7 εκατ. κτίρια είναι θερμικά απροστάτευτα.
Το υπό συζήτηση ταμείο, θα είναι ένα ακόμη υπο-ταμείο, το 4ο κατά σειρά, του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IFG), που με τη συνδρομή της γερμανικής τράπεζας, και θα παρέχει χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακές εργασίες για την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου ελληνικού κτιριακού αποθέματος.
Δεσμευτικός στόχος 30%
Εκείνο πάντως που θα δώσει πραγματική ώθηση πανευρωπαϊκά στη "βιομηχανία" ενεργειακών αναβαθμίσεων σε κτίρια, με επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ και χιλιάδες νέες θέσεις εργασία, θα είναι η αναμενόμενη υιοθέτηση από το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, της εισήγησης της Κομισιόν για δεσμευτικό στόχο 30% ως προς την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων μέχρι το 2030.
Αρχικά, οι Βρυξέλλες είχαν αφήσει… χωρίς δεσμευτικό στόχο την υποχρέωση για ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Ωστόσο τον περασμένο Ιούλιο αναθεώρησαν την απόφαση τους και υιοθέτησαν ένα πιο φιλόδοξο στόχο.
Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούνιο, επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο από 7 υπουργούς ενέργειας σχετικά με την ανάγκη υιοθέτησης ενός φιλόδοξου στόχου για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων ως το 2030.
Την επιστολή συνυπέγραφαν, ο έλληνας υπουργός Ι. Μανιάτης ως προεδρεύων τότε του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, μαζί με άλλους 6 ομότιμούς του, τον αντικαγκελάριο, υπουργό οικονομικών της Γερμανίας και αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ , της Δανίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και του Βελγίου.
Η μοναδική ανησυχία, είναι η εξής: Να υιοθετηθεί ο εν λόγω φιλόδοξος στόχος, αλλά στην πορεία… να αναθεωρηθεί, όπως είχε συμβεί παλαιότερα με τις μεγαλόπνοες ευρωπαϊκές εξαγγελίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου