Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την πώληση του ΑΔΜΗΕ
Σε δύο μήνες, το αργότερο, θα κριθεί το ουσιαστικό ενδιαφέρον για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ. Οι τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές που απαρτίζουν τη short list, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ελέγχου, αναμένεται να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους, ώστε ο διαγωνισμός να εισέλθει στην τελική φάση του.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν μέσα στον Οκτώβριο. Ωστόσο, στην περίπτωση που ζητηθεί παράταση, το ΥΠΕΚΑ δεν αποκλείει να δοθεί ένας ακόμη μήνας, οπότε η έκβαση του διαγωνισμού θα κριθεί το Νοέμβριο.
Σε αυτή τη φάση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, έχει ολοκληρωθεί το due diligence από την πλευρά των υποψήφιων επενδυτών, που είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε data room κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έτσι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο οικονομικός, νομικός και τεχνικός έλεγχος για τον ΑΔΜΗΕ έχει τελειώσει από την πλευρά τους και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν παραλάβει και προσχέδια της Σύμβασης Αγοραπωλησίας και της Συμφωνίας μετόχων (μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του δυνητικού επενδυτή) επί των οποίων θα καταθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους. Επειδή, όμως, στη φάση αυτή δεν αποκλείεται να υποβληθούν διευκρινιστικές ερωτήσεις και καθώς ο νομικός έλεγχος των κειμένων αυτών θα απαιτήσει ενδεχομένως εύλογο χρόνο, δεν αποκλείεται να ζητηθεί παράταση της αρχικής προθεσμίας που έχει τεθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τους. Η παράταση αυτή δεν μπορεί να είναι παραπάνω από ένα μήνα.
Στην κούρσα του ενδιαφέροντος για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ παραμένουν, η ιταλική Terna, η βελγική ELIA, η κινεζική State Grid Corporation Of China και το καναδικό Fund PSP Investments. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, το ένθερμο ενδιαφέρον της ιταλικής πλευράς, το οποίο αναδείχθηκε και από την αναφορά του Ιταλού πρέσβη Claudio Glaentzer στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, κατά τη χθεσινή τελετή της υπογραφής των συμβάσεων για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, με την ιταλική Prysmian Power Link να συμπεριλαμβάνεται στους αναδόχους. Όπως είπε ο κ. Glaentzer, η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας Ελλάδος-Ιταλίας.
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, το καναδικό Fund, το οποίο δεν διαθέτει εμπειρία στο μάνατζμεντ δικτύων, δεν αποκλείεται η δυνατότητα, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ, να μην χρειασθεί να συμπράξει με Διαχειριστή Δικτύων, αλλά θα μπορούσε να εκχωρήσει το μάνατζμεντ, εφόσον βέβαια η προσφορά του προκρινόταν, στο μέτοχο της μειοψηφίας, δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο.
Πηγη: energia.gr
Δημοσίευση σχολίου