.

ΠΕΔΜΕΔΕ: Σχέδια καταστροφής του κατασκευαστικού κλάδου από το ΥΠΥΜΕΔΙ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 15/9/2014 συνάντηση εργασίας του Προεδρείου της ΠΕΔΜΕΔΕ με Ομάδα Εργασίας του ΥΠΥΜΕΔΙ, με αντικείμενο το Π.Δ. που προβλέπει ο ν.4278/2014 που αφορούσε στα όρια (ανώτατα & κατώτατα) συμμετοχής σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων.
Ο Υπουργός είχε δεσμευθεί ότι 15/9 θα παρέδιδε έστω διάγραμμα Προεδρικού Διατάγματος στις Εργοληπτικές Οργανώσεις για να τοποθετηθούν και να συνδιαμορφώσουν το κείμενο.

Αντί κατάθεσης διαγράμματος, ζητήθηκε από την ΠΕΔΜΕΔΕ να τοποθετηθεί γενικά για το ζήτημα των ορίων και του ΜΕΕΠ.
Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι όπως έχουν ήδη κατατεθεί οι γραπτές θέσεις της ΠΕΔΜΕΔΕ, ζητούμε να παραμείνουν τα Μητρώα (ΜΕΕΠ) και οι κατηγορίες έργων, όπως υφίστανται, και δεν προκύπτει μνημονιακή υποχρέωση αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου παραγωγής των δημοσίων έργων, το οποίο είναι λειτουργικό και πλήρως ρυθμισμένο. Πρόσθεσε ότι εάν η πολιτική βούληση του Υπουργείου είναι να συζητηθούν τα κριτήρια (οικονομικής/τεχνικής επάρκειας)  κατάταξης στο ΜΕΕΠ, η ΠΕΔΜΕΔΕ είναι πρόθυμη να ακούσει τις αρχικές θέσεις και απόψεις του Υπουργείου.
Κατέληξε λέγοντας ότι η ΠΕΔΜΕΔΕ με αρωγό την FIEC, θα προσκομίσει τεκμηριωμένη γνωμοδότηση που θα θεμελιώνει το ορθό του αιτήματος της  για νομοθετική ρύθμιση και διατήρηση  του συστήματος των τάξεων του ΜΕΕΠ, για συμμετοχή σε δημοπρασίες, με προϋπολογισμό κάτω των ορίων της κοινοτικής οδηγίας (5.186.000 €) - κοινοτικού κατωφλίου (seuil).
Ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού, κ. Σκουρής αναγνώρισε το εύλογο και δίκαιο του αιτήματος της ΠΕΔΜΕΔΕ για τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση νομοθέτησης συστήματος τάξεων, για τις μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις Α1, Α2, 1η & 2η τάξη, που θα οδηγούν σε έργα προϋπολογισμού κάτω του ορίου της κοινοτικής οδηγίας.
Προς το τέλος της συνάντησης, αιφνιδιαστικά η κα Τρέζου, Σύμβουλος του Υπουργού, μας ενημέρωσε για σκέψεις περί δημιουργίας 46 (!)  κατηγοριών δημοσίων έργων (δηλαδή πέραν των υφιστάμενων 6 γενικών και των 8 εξειδικευμένων κατηγοριών) ως λύση του προβλήματος των ορίων προϋπολογισμού έργων, ως κριτήριο συμμετοχής σε διαγωνισμούς.
Άμεση και οργισμένη ήταν η αντίδραση του Προεδρείου, που εξήγησε στους παρισταμένους ότι μία τέτοια πολιτική επιλογή είναι καταστροφική για τον κλάδο, περιορίζει αφάνταστα τον ανταγωνισμό, εξαφανίζει την έννοια του γενικού εργολάβου και οδηγεί σε «φωτογραφικές» επιλογές αναδόχων, αφού ως γνωστό την τελευταία πενταετία λίγες σχετικά εργοληπτικές επιχειρήσεις είχαν την «ευκαιρία» να εκτελέσουν δημόσια έργα.
Η Ένωση καταγγέλλει τις προθέσεις – σκέψεις του Υπουργείου για τη διάλυση του κατασκευαστικού ιστού της χώρας, ιδιαιτέρως των ατομικών, μικρών και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων, με μεθοδεύσεις που υποκρύπτουν άγνωστα συμφέροντα.
Ο εργοληπτικός κόσμος πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή ώστε να αποτρέψει  τα ως άνω σχέδια, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην διάλυση και ισοπέδωση του κατασκευαστικού κλάδου.
Από πλευράς Υπουργείου παρέστησαν οι κ.κ. Κοτσώνης, Δ/ντής του Υπουργείου, Τρέζου & Σκουρής (Σύμβουλοι του Υπουργού), Κορκολή Δ/ντρια Δ15, Γιαννακούρης Δ/ντής Δ17 και άλλα Στελέχη  & Σύμβουλοι του Υπουργείου.
Από πλευράς ΠΕΔΜΕΔΕ παρέστησαν οι Γεώργιος Ρωμοσιός Πρόεδρος, Μιχαήλ Δακτυλίδης Αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Κασσελάς Γενικός Γραμματέας, Μαρίνος Λαζάρου Μέλος Δ.Ε.  και Ευθύμιος Αναγνωστόπουλος Νομικός Σύμβουλος.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου