Στάση πληρωμών και... αποκρατικοποιήσεων
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
29 Σεπ 2014
Το πρώτο προέρχεται από την πολιτική αβεβαιότητα που έχει σαν αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω το χρονοδιάγραμμα της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», αλλά και να κλυδωνίζει τις ήδη προχωρημένες διαδικασίες διάθεσης του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Ανάλογες καθυστερήσεις, που αποδίδονται στην πολιτική ανασφάλεια των αρμόδιων αρχών, καταγράφονται και στις αποφάσεις για την υλοποίηση της σταδιακής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Εμπλοκή επίσης φέρεται να υπάρχει και στην απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου.
Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά την επανεμφάνιση του «εφιάλτη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», τα χρέη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από τους απλήρωτους λογαριασμούς σε τέσσερις μήνες εκτινάχτηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρουν πηγές, τον περασμένο Μάρτιο ήταν στα 1,3 δισ. και στα τέλη του Ιουλίου εκτοξεύτηκαν στα 1,7 δισ. Μάλιστα οι εκτιμήσεις θέλουν οι απλήρωτοι λογαριασμοί στο τέλος του 2014 να αυξάνονται ακόμη περισσότερο στα 2 δισ. ευρώ.
Χαλάρωση
Παράγοντες της ΔΕΗ αιτιολογούν την αύξηση των ληξιπρόθεσμων στη στάση των καταναλωτών, οι οποίοι αφενός αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν και αφετέρου προχωρούν σε άτυπη «παύση» πληρωμών διαβλέποντας χαλάρωση στα μέτρα είσπραξης, λόγω της πολιτικής κατάστασης.
Η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει της προεδρικής εκλογής και λόγω της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας θέτουν σε αμφιβολία το ούτως ή άλλως δύσκολο εγχείρημα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Αν και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την απόσχιση της μικρής ΔΕΗ από τη μητρική, καθώς και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης τον Μάρτιο του 2015, εντούτοις στελέχη της εταιρείας δηλώνουν πως «το πλέον αισιόδοξο και ρεαλιστικό σενάριο είναι η "μικρή ΔΕΗ" να έχει αποκρατικοποιηθεί στο τέλος του 2015. Αν στο μεταξύ δεν έχουμε πολιτικές εξελίξεις που θα ανατρέψουν τα πάντα...», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Προβληματισμός υπάρχει και με την αποκρατικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Αξιωματούχος της ΔΕΗ, μιλώντας στην «Οικονομία», τόνισαν ότι «θα είναι κρίμα για τον ΑΔΜΗΕ να μην προλάβει να αποκρατικοποιηθεί. Εχουν προσέλθει σοβαροί ξένοι επενδυτές, οι οποίοι αυτήν την περίοδο εξετάζουν τα δεδομένα της εταιρείας». Σύμφωνα με στελέχη του διαχειριστή, υπό κανονικές συνθήκες μέσα στον Νοέμβριο οι επενδυτές, που είναι η ιταλική Terna, η κινεζική State Grid Corporation of China, η βελγική Elia και το καναδικό fund «PSP Investments», θα υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.
Καθυστερήσεις καταγράφονται, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, και στις θεσμικές διαδικασίες που ακολουθούνται για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Για παράδειγμα, οι διαβουλεύσεις για το θεσμικό πλαίσιο των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας παίρνουν διαρκώς παρατάσεις, λόγω των πιέσεων που ασκούν οι συμμετέχοντες σε αυτήν, π.χ. ΔΕΗ, και ενεργοβόρες βιομηχανίες για την ικανοποίηση των δικών τους θέσεων.
Πίσω πάει και το σχέδιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Αν και το ΥΠΕΚΑ είχε συμφωνήσει με τους επενδυτές των τριών εταιρειών παροχής αερίου, Shell και Eni και τη ΔΕΠΑ, ώστε να μη λάβουν οικονομική αποζημίωση προκειμένου να μην είναι οι αποκλειστικοί διανομείς, αλλά να επιμηκυνθεί, για παράδειγμα, η σύμβασή τους κ.λπ., εντούτοις οι εταιρείες άλλαξαν στάση. Ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οικονομικές αποζημιώσεις εκμεταλλευόμενες προφανώς, λένε πηγές της αγοράς, την πολιτική αβεβαιότητα.
Μαύρες τρύπες
Το ντόμινο των χρεών
Το ντόμινο των χρεών
Στελέχη του ΑΔΜΗΕ, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις στην αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή από το «ντόμινο» μετακύλισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους «παίκτες» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ - Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, παραγωγοί ρεύματος από ΑΠΕ και ιδιωτικές εταιρείες), σημειώνουν ότι «η ΔΕΗ (μητρική του ΑΔΜΗΕ) θα πρέπει να είναι συνεπής στην εκπλήρωση των οφειλών της, ώστε οι επενδυτές να βρουν καθαρούς τους σχετικούς λογαριασμούς του ΑΔΜΗΕ».
Πληροφορίες λένε ότι την ώρα που τα χρέη προς τη ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 400 εκατ. σε τέσσερις μήνες, η εταιρεία οφείλει προς τον ΑΔΜΗΕ 300 εκατ. και προς τον ΛΑΓΗΕ 180 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελευταίες εταιρείες πληρώνουν τους παραγωγούς ρεύματος από τα έσοδα πώλησης των προμηθευτών. Αρα αν συνεχιστεί η αύξηση των οφειλών, τότε θα επαναληφθεί το προ δύο ετών πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας όλων των επιχειρήσεων στην αλυσίδα παραγωγής - πώλησης ρεύματος.
Αναδημοσίευση: Χρήστος Κολώνας, Εθνος της Κυριακής
Δημοσίευση σχολίου