.

Οι ρυθμιστικές αλλαγές ξαναγράφουν τα επενδυτικά σενάρια στην ηλεκτροπαραγωγή

Η ευελιξία ισχύος, το νέο… trend στην χονδρεμπορική αγορά, φαίνεται ότι κινεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το «ξαναζέσταμα» παλιών σχεδίων ή την εκπόνηση νέων. Χαρακτηριστική πρέπει να θεωρείται η περίπτωση της ελβετικής AXPO (πρώην EGL) που βλέπει πλέον «ζεστά» την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου στην Τιθορέα του νομού Φθιώτιδας, ισχύος 153MWe, για την οποία εξασφάλισε ήδη την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης.
Η μονάδα έχει τέτοια χαρακτηριστικά που της δίνουν μεγάλη ευελιξία με χαμηλή σχετικά κατανάλωση καυσίμου, γεγονός που «ταιριάζει» απόλυτα στις απαιτήσεις του συστήματος μετά την μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ. Πρακτικά, η αδυναμία ασφαλούς πρόβλεψης για την παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) κάνει απαραίτητη την ύπαρξη μονάδων που να μπορούν εύκολα να μπαίνουν και να βγαίνουν στο σύστημα, καλύπτοντας τις ανάγκες.

Σε εξέλιξη μάλιστα βρίσκεται η διαδικασία για την αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας (την προηγούμενη Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου έληξε η δημόσια διαβούλευση που είχε οργανώσει η ΡΑΕ επί της πρότασής της). Βασικό στοιχείο της πρότασης της ΡΑΕ (που αποτελεί και ευρωπαϊκή κατεύθυνση)  είναι η υιθέτηση ενός νέου μηχανισμού που θα αμείβει κάποιες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες όχι για να εξασφαλίζουν επάρκεια  ισχύος στο σύστημα, αλλά και ευελιξία ισχύος. Θα δίνουν δηλαδή τη δυνατότητα διαχείρισης αναγκών γρήγορης μεταβολής της παραγωγής, ανοδικής ή καθοδικής πχ λόγω περικοπής της παραγωγής από ΑΠΕ.
Με λίγα λόγια, τα «νέα ΑΔΙ» προβλέπεται ότι θα κατανέμονται κατά πρώτο λόγο στις περισσότερο ευέλικτες μονάδες. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση νέων ευέλικτων μονάδων, παρά την κάθετη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης Οι Ελβετοί της AXPO, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, αναμένουν την οριστικοποίηση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για να λάβουν την οριστική επενδυτική απόφαση σχετικά με την υλοποίηση ή όχι του επενδυτικού τους σχεδίου.
Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Τιθορέα Φθιώτιδας, έλαβε προ ημερών την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ. Η αδειοδότηση της μονάδας ισχύος 153 μεγαβάτ και προϋπολογισμού περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ, έγινε τον Απρίλιο του 2010, ενώ από τότε η εταιρεία ξεκίνησε τη διαδικασία για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα και με ειδικές μελέτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και σε Ευρωπαϊκές χώρες, με τη συνεχιζόμενη αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ, το νέο παραγωγικό δυναμικό που συνδέεται στο σύστημα, στο μεγαλύτερο ποσοστό του θα έχει χαρακτηριστικά υψηλής ευελιξίας και θα προσφέρει πρωτίστως επικουρικές υπηρεσίες , δηλαδή ισχύ έτοιμη να καλύψει τις απαιτήσεις του συστήματος.
Σε ό,τι δε αφορά στην ΑΧΡΟ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει περίπου δεκαετή παρουσία στην Ελλάδα αρχικά με την επωνυμία EGL. Είναι μία από τις δύο μεγάλες ηλεκτρικές εταιρείες της Ελβετίας, ενώ υπήρξε ιδρυτική εταιρεία, μαζί με τη νορβηγική Statoil, του αγωγού ΤΑΡ.
Σήμερα δε, μετά τις εσωτερικές ανακατατάξεις μετόχων και την είσοδο νέων επενδυτών, μετέχει με 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του αγωγού.
Εκτός από την Ελβετία, δραστηριοποιείται έντονα και στην Ιταλία όπου ελέγχει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου