.

Αύξηση του πλαφόν για net metering από 10kw σε 20kw μελετά το ΥΠΕΚΑ

Παράθυρο για την πιθανότητα να αλλάξουν επί το θετικότερο οι προβλέψεις της υπουργικής απόφασης για το net metering αφήνει, για πρώτη φορά, το ΥΠΕΚΑ, μετά τη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε και τις προτάσεις που υπέβαλλαν, στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τόσο οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έχουν σχηματίσει θετική γνώμη για αρκετές από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν. Έχουν μάλιστα την πρόθεση να εξετάσουν κατά πόσον είναι εφικτό, χωρίς να δημιουργούνται άλλα προβλήματα, να μπορεί να αξιοποιηθεί η αυτοπαραγωγή φωτοβολταϊκών και σε επαγγελματικές στέγες, με παράλληλη αύξηση του ανώτατου ορίου ισχύος από 10kw (που έθετε το προς διαβούλευση σχέδιο) σε 20kw. «Αρκεί η άσκηση εφαρμογής να δείξει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό», δηλώνεται χαρακτηριστικά από αρμόδια πηγή.

Οι φορείς του κλάδου έχουν ζητήσει να μην τεθεί πλαφόν στην ισχύ των συστημάτων αυτοπαραγωγής. Όπως εξηγούν, «κανένας τεχνικός ή οικονομικός λόγος δεν δικαιολογεί το όριο των 10 KW, ούτε υπάρχει σχετική πρόβλεψη από την κείμενη νομοθεσία.  Με το προτεινόμενο όριο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες κ.λπ. θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα να κάνουν ουσιαστική χρήση του νέου εργαλείου και να εξοικονομήσουν πόρους στρεφόμενες στην καθαρή ενέργεια. Εκτιμάται, δε, ότι οι επαγγελματίες είναι εκείνοι που θα μπορούσαν, κυρίως, να προχωρήσουν σε αυτή τη φάση στην εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής».
Εάν κριθεί τελικά ότι οι αλλαγές αυτές μπορούν να υιοθετηθούν, θα συμπεριληφθούν στην Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες δύο – τρείς εβδομάδες και θα καθορίζει το πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή με συμψηφισμό ενέργειας (net-metering).
Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αλλαγή στο κυριότερο θέμα που έθεταν οι φορείς των κατασκευαστών και των εταιρειών εξοπλισμού φωτοβολταϊκών, δηλαδή στο θέμα της επιβάρυνσης των παραγωγών με ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ. Όπως λένε οι φορείς «η επιβάρυνση των αυτοπαραγωγών με ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ για το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας, ακόμη και αυτής που παράγει ο ίδιος ο αυτοπαραγωγός, δεν δίνει επαρκή εξοικονόμηση ώστε να αποτελέσει κίνητρο για να επενδύσει κανείς».
Άμεσος στόχος είναι να ξεκινήσει να λειτουργεί ο θεσμός του net metering, έστω και πιλοτικά, και στη συνέχεια μπορούμε να δούμε τι χρειάζεται να αλλάξει και να βελτιωθεί, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου.
Υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ, τη διαφωνία του με τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αυτοπαραγωγή, εξέφρασε πρόσφατα ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.
Όπως επισημαίνει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι προτάσεις της κυβέρνησης στην ουσία ναρκοθετούν την αυτοπαραγωγή αντί να την ενισχύουν: «Με τις προτάσεις για την αυτοπαραγωγή το υπουργείο θέλει να θέσει όριο στο μέγεθος της εγκατάστασης αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα θελήσουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του και να μειώσουν μακροχρόνια το ενεργειακό τους κόστος. Δεν δίνει ισχυρά κίνητρα για την υιοθέτηση του net metering όπως μείωση των ΥΚΩ όταν αυτό είναι εφικτό χωρίς να παρουσιαστεί επιβάρυνση των υπόλοιπων καταναλωτών, αρκεί να διατηρηθεί μια ελάχιστη αναλογία μεταξύ των εγκαταστάσεων που γίνονται στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, σε σχέση με τις εγκαταστάσεις που γίνονται στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή μέχρι την απόσβεση τουλάχιστον την απόσβεση του κόστους εγκατάστασης. Τέλος υποχρεώνει τους πολίτες που θα θελήσουν να μειώσουν του λογαριασμούς του ρεύματος με το net metering και εγκαθιστώντας Φ/Β στην στέγη του να ενισχύουν(μέσω του ΕΤΜΕΑΡ) εγκατάσταση όλων των υπολοίπων Φ/Β πλην των ιδιόκτητων καθώς δεν προβλέπεται καμία μείωση του ΕΤΜΕΑΡ».

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου