.

Η ΔΕΗ και η ιστορία της παρουσιάζεται μαζί με τη βιομηχανική κληρονομιά της Ελλάδας

Oταν το 1901 η Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρεία (ΕΗΕ) Συστήματος Thomson-Houston de la Mediterra­nee εξασφαλίζει το δικαίωμα παροχής ρεύματος στον σιδηρόδρομο Αθηνών-Πειραιώς, προκύπτει επιτακτική η ανάγκη κατασκευής ενός κεντρικού σταθμού για την επαρκή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κάπως έτσι το 1903 ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) Νέου Φαλήρου τίθεται σε λειτουργία. Το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Αθήνα για την τροφοδοσία του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου και βιομηχανικών μονάδων, καθώς και του ηλεκτροφωτισμού της πρωτεύουσας, είναι γεγονός. Αυτό το βιομηχανικό κτίριο-στολίδι στο Νέο Φάληρο ανοίγει τις πύλες του στο ευρύ κοινό για τη φιλοξενία της έκθεσης «Βιομηχανική Κληρονομιά στην Ελλάδα, 1980-2015. Διάσωση - Ερευνα - Εκπαίδευση», η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο.

Το ιστορικής σημασίας κτίριο εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ το 1960 και λειτούργησε μέχρι του 1972 οπότε διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του. Πάντως, το συγκεκριμένο κτίριο που φιλοξενεί την έκθεση είναι και το ίδιο έκθεμα, καθώς σε αυτό υπάρχουν ακόμη μηχανές, εξαρτήματα και εργαλεία των αρχών του αιώνα που συντηρήθηκαν και παρουσιάζονται στους επισκέπτες. Αλλωστε, ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Νέου Φαλήρου συγκαταλέγεται στα πρώτα κτιριακά βιομηχανικά συγκροτήματα της Αθήνας που κηρύσσονται διατηρητέα.
Η ΔΕΗ και η ιστορία της παρουσιάζεται μαζί με τη βιομηχανική κληρονομιά της Ελλάδας
Και συνεχίζει να αποτελεί ένα εμβληματικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, με γνωρίσματα που το καθιστούν από τα μοναδικά, ελάχιστα σωζόμενα δείγματα του είδους στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ανέγερση του κεντρικού κτιρίου ξεκίνησε το 1869 και ακολούθησαν τέσσερις βασικές οικοδομικές φάσεις, ενώ ο μηχανολογικός εξοπλισμός στο εσωτερικό του δέχτηκε αναβαθμίσεις και προσθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του. Η έκθεση που συνδιοργανώνουν το Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προβάλλει τις συστηματικές προσπάθειες διάσωσης και επανάχρησης με τη δημιουργία βιομηχανικών μουσείων, τις εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες για την προβιομηχανική κληρονομιά, τον ιστορικό βιομηχανικό εξοπλισμό, τα ορυχεία, αλλά και για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, τους φάρους και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας.
Η ΔΕΗ και η ιστορία της παρουσιάζεται μαζί με τη βιομηχανική κληρονομιά της Ελλάδας
Oπως τονίζουν οι επιμελητές της έκθεσης Μαρία Μαυροειδή (Ιστορικός-Βιομηχανική Αρχαιολόγος, Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ) και Νίκος Μπελαβίλας (Αναπληρωτής Kαθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος TICCIH - Ελληνικό Τμήμα), «σήμερα, 35 χρόνια αργότερα, μπορούμε να καταθέσουμε μέσα από αυτήν την επιστροφή στο παρελθόν συσσωρευμένη γνώση, ελλείμματα, αλλά και μία κατάκτηση: η αναγνώριση της βιομηχανικής κληρονομιάς ως αναπόσπαστο κομμάτι του ιστορικού και του πολιτιστικού μας φορτίου έχει ξεπεράσει το στενό πλαίσιο των "ειδικών" και εγγράφεται σταδιακά στη συνείδηση ευρύτερων ομάδων».
Η ΔΕΗ και η ιστορία της παρουσιάζεται μαζί με τη βιομηχανική κληρονομιά της Ελλάδας
Στον ίδιο χώρο το Ιστορικό Αρχείο της ΔΕΗ παρουσιάζει την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση «Η ΔΕΗ και η ιστορία της» που περιλαμβάνει τους κομβικούς σταθμούς της ιστορίας της επιχείρησης, ενώ εστιάζει στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Νέου Φαλήρου. Ανθρωποι, κτίρια, μηχανές, ανεκτίμητοι μάρτυρες της ιστορίας της βιομηχανίας μας πηγαίνουν πίσω στον χρόνο, στην αυγή του εικοστού αιώνα, αναπλάθοντας ιστορίες, ανακαλώντας μνήμες, ανασυνθέτοντας ένα κοντινό μας παρελθόν που γοητεύει μέσα από τις άγνωστες πτυχές του και τις ιδιαιτερότητες μιας άλλης -όχι και τόσο μακρινής- εποχής...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου