Βόρεια Ελλάδα: Γιγαντώνεται το ενδιαφέρον για ανάληψη εργολαβιών στον TAP
Μεγάλο το ενδιαφέρον και πολλές οι ελπίδες για ανάπτυξη και επενδύσεις σε ότι αφορά το έργο του διαδριατικού αγωγού TAP, ιδιαίτερα από την επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας.
Χαρακτηριστική είναι η ιδιαίτερα ευρεία συμμετοχή βορειοελλαδικών επιχειρήσεων στις δύο πρόσφατες ημερίδες γνωριμίας, που διοργάνωσε η Κοινοπραξία TAP AG σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή υποψήφιων βασικών εργολάβων και ενδιαφερόμενων υπεργολάβων και προμηθευτών του έργου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν περίπου 250 βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, ενώ στην Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα οι συμμετοχές άγγιξαν τις 100.
Οι διαδικασίες για την ανάδειξη των βασικών εργολάβων για τα δύο βασικά πλαίσια συμβάσεων (μελέτη - προμήθεια - κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού, που καταλαμβάνει 760 χλμ. από τα συνολικά 870 χλμ. και κατασκευή των σταθμών συμπίεσης), έχουν ξεκινήσει και στόχος είναι η έναρξη κατασκευής του έργου στην Ελλάδα το 2016, ενώ το 2015 αναμένεται να είναι έτος έντονης κινητικότητας στον τομέα της ανάθεσης προμηθειών.
Στις επισημάνσεις που έκανε στις εν λόγω εκδηλώσεις η Local Content Manager της κοινοπραξίας TAP AG Σεσίλια Βάγκνερ, ανέφερε ότι οι ανάγκες κατασκευής του συγκεκριμένου έργου δεν περιορίζονται μόνο στην αναμενόμενη εύλογη ζήτηση για «παραδοσιακές» πρώτες ύλες και δομικά υλικά και τόνισε ότι τα πιθανά πεδία για την ανάληψη υπεργολαβιών του TAP περιλαμβάνουν προμήθεια οικοδομικών υλικών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (τσιμεντοχάλικο, άμμος, ηλεκτρογεννήτριες, κουφώματα κ.α.), logistics - μεταφορές (από μικρά λεωφορεία μέχρι 4x4), τεχνικές - κατασκευαστικές υπηρεσίες (έργα ηλεκτρολόγου, πολιτικού μηχανικού και εξωραϊσμού περιβάλλοντος χώρου), ασφάλειας (επιβλέψεις μηχανικών στα έργα), παροχή επικοινωνιών, νομικές υπηρεσίες, catering, συνεργεία καθαρισμού κ.ά.
Για το χερσαίο τμήμα του αγωγού η κα Βάγκνερ επεσήμανε ότι οι προσφορές των βασικών υποψήφιων εργολάβων αναμένεται να αξιολογηθούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2015 και αν τηρηθεί το πλάνο η σύμβαση αναμένεται να ανατεθεί προς το τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους.
Επίσης, τον Νοέμβριο του 2014 προκηρύχθηκε η προμήθεια έξι μονάδων υπερσυμπιεστών αεριοστροβίλων για τους δύο σταθμούς συμπίεσης του TAP σε Ελλάδα και Αλβανία.
Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι του TAP είναι η BP με ποσοστό 20%, η SOCAR με 20%, η Statoil με 20%, η Fluxys με 19%, η Enagas με 16% και η Axpo με 5% και η υλοποίηση του έργου θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 περιφερειακές νέες θέσεις εργασίας και θα καταστήσει τη Βόρεια Ελλάδα, την οποία διέρχεται ολόκληρη κατά μήκος, ισχυρό διεθνή ενεργειακό δίαυλο.
Πηγη: energia.gr
Δημοσίευση σχολίου