.

Συζητήσεις ΔΕΗ - ΕΛΠΕ και Εdison για δημιουργία κοινοπραξίας

Στο τραπέζι των επίσημων συζητήσεων μεταξύ ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Εdison βρίσκεται η δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα εναλλακτικό σχέδιο τόσο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, όσο και για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη, που αποτελεί εκκρεμότητα της χώρας έναντι της Ε.Ε.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου, περί συνεργασίας της ΔΕΗ με τρίτους για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη 2 και για την αναβάθμιση του σταθμού του Αμυνταίου, αλλά και η διευκρινιστική επ’ αυτών ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ μια ημέρα μετά, συνδέονται με την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί και αποτελεί τη βάση της συζήτησης μεταξύ ΔΕΗ-ΕΛΠΕ και Εdison, είναι η δημιουργία κοινοπραξίας στην οποία η Elpedison θα συνεισφέρει τις δύο μονάδες φυσικού αερίου σε Θίσβη και Θεσσαλονίκη συνολικής ισχύος 820 MW και η ΔΕΗ τη λιγνιτική μονάδα της Φλώρινας Μελίτη 1 και τον σταθμό Αμυνταίου. Επίσης, έχουν συμφωνηθεί τα ποσοστά συμμετοχής, με τη ΔΕΗ να αποδέχεται μειοψηφική συμμετοχή, προκειμένου το σχέδιο να έχει την έγκριση της Ε.Ε. Για να υπάρξει ωστόσο τελική συμφωνία θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ της απαίτησης της Edison να προσφέρει η ΔΕΗ στο νέο αυτό σχήμα και υδροηλεκτρική μονάδα και της διοίκησης της τελευταίας για την οποία η παραχώρηση υδροηλεκτρικών τίθεται ως «κόκκινη» γραμμή.

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο κ. Παναγιωτάκης επισκέφθηκε τη διοίκηση της Edison στα γραφεία της εταιρείας στο Μιλάνο. Το ίδιο αντικείμενο είχε και η επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλη επίσης στο Μιλάνο μέσα στον Δεκέμβριο. Οι συζητήσεις και οι επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη και φαίνεται να έχουν τη στήριξη και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη, στηρίζονται στην κοινή εκτίμηση όλων των μερών και της αγοράς ηλεκτρισμού συνολικότερα, ότι το σχέδιο των δημοπρασιών που προβλέπει το μνημόνιο ως μεταβατικό εργαλείο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020 δεν μπορεί να προχωρήσει, κυρίως λόγω της δυσκολίας προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης. Αυτό που η διοίκηση της ΔΕΗ επιχειρεί με το εν λόγω σχέδιο να αποφύγει, είναι ο κίνδυνος επαναφοράς από τους πιστωτές του σχεδίου «Μικρή ΔΕΗ» που έχει παγώσει, αλλά παραμένει στα συρτάρια τους. Με τη λογική των κοινοπραξιών με ιδιώτες δεν φαίνεται να διαφωνεί και η ΓΕΝΟΠ και δεν είναι τυχαία η διαφοροποίησή της από το Συνδικάτο του Βορρά «Σπάρτακος» που με δύο ανακοινώσεις επιτέθηκε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ για τις σχετικές δηλώσεις του.

Εκτίμηση της αγοράς πάντως είναι ότι στον βαθμό που προχωρήσει το σχέδιο για συνεργασία ΔΕΗ - ΕΛΠΕ - Εdison θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες συμπράξεις της ΔΕΗ με τρίτους. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις και με ρωσικές εταιρείες.

kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου