«Πράσινο φως» για τον TAP
Τις τελευταίες εκκρεμότητες για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στο Μπακού ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.
Το ιδιαίτερα θερμό και πολύ φιλικό κλίμα της συνάντησής του με τον Αζέρο πρόεδρο σηματοδότησε και τη θετική συνέχεια των συναντήσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον υπουργό Εξωτερικών, Ελμάρ Μαμαντιάροφ, και τον υπουργό Ενέργειας και πρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν, Νατίγκ Αλίεφ. Πλέον, όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει η κατασκευή του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου TAP και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές Ιουνίου.
Στις 14 Ιανουαρίου, το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χορήγησε στον TAP την «πράξη εγκατάστασης για την Ελλάδα» που σηματοδοτεί και το πράσινο φως για να ξεκινήσουν τα έργα.
Η δημιουργία του TAP είναι έργο στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για το Αζερμπαϊτζάν και την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, καθώς υλοποιείται το σημαντικότερο έργο του αποκαλούμενου Νότιου Διαδρόμου, που θα μεταφέρει αζέρικο (και για πρώτη φορά μη ρωσικής προέλευσης) φυσικό αέριο από το τεράστιο υπό ανάπτυξη κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 στην Κασπία Θάλασσα, μέσω Ελλάδας, προς την Ευρώπη.
Ο αποκαλούμενος «Νότιος Διάδρομος» θα μεταφέρει αζέρικο –μη ρωσικής προέλευσης– φυσικό αέριο από το τεράστιο υπό ανάπτυξη κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 στην Κασπία θάλασσα, μέσω Ελλάδος προς την Ευρώπη Ο αποκαλούμενος «Νότιος Διάδρομος» θα μεταφέρει αζέρικο –μη ρωσικής προέλευσης– φυσικό αέριο από το τεράστιο υπό ανάπτυξη κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 στην Κασπία θάλασσα, μέσω Ελλάδος προς την Ευρώπη |
Ο Νότιος Διάδρομος έχει σκοπό να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από ρωσικές ενεργειακές πηγές και να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ε.Ε. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο που θα αποτελείται από τρεις υπό κατασκευή αγωγούς:
► Τον αγωγό του Νότιου Καυκάσου SCPX (Αζερμπαϊτζάν - Γεωργία), μήκους 691 χιλιομέτρων.
► Τον αγωγό της Ανατολίας TANAP, μήκους 1.841 χιλιομέτρων, που θα διατρέχει την Τουρκία, και
► Τον Διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου TAP, συνολικού μήκους 878 χιλιομέτρων, που θα ξεκινάει από τους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, θα διασχίζει όλη τη Βόρεια Ελλάδα, θα περνάει στην Αλβανία νοτιοδυτικά της Ιεροπηγής και θα καταλήγει στη νότια Ιταλία, στο Σαν Φότσα, νότια του Μπρίντιζι, διατρέχοντας τον πυθμένα της Αδριατικής.
Το συνολικό μήκος του TAP επί ελληνικού εδάφους θα είναι 550 χιλιόμετρα και η μεταφορική του ικανότητα θα είναι αρχικά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (bcm), με δυνατότητα να διπλασιαστεί.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Ο TAP θα συνδεθεί επίσης με τη Βουλγαρία, μέσω του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (Interconnector Greece Bulgaria - IGB). Ο αγωγός IGB θα έχει μήκος περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (μετρητικοί σταθμοί, βανοστάσια, κέντρο λειτουργίας).
Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός καταλήγει στη Στάρα Ζαγκόρα, συνδέοντας τα δίκτυα φυσικού αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας. Προβλέπεται επίσης νέα διασύνδεση του βουλγαρικού με το ρουμανικό δίκτυο αγωγών και μεταφορά φυσικού αερίου προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αρχικά, σχεδιάζεται πρόβλεψη μεταφοράς ποσοτήτων της τάξης των 3 bcm ετησίως, με δυνατότητα αύξησης στα 5 bcm, ενώ θα παρέχεται και η δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow). Για τη δημιουργία του IGB έχει δραστηριοποιηθεί έντονα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και έχει ήδη συμφωνηθεί το πλαίσιο με τη Σόφια.
Η κατασκευή του TAP και του IGB, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα με επέκταση της δυναμικότητάς της, την πιθανή εκμετάλλευση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στα νότια του νομού Καβάλας και τη σχεδιαζόμενη κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης (από την GasTrade S.A. του Ομίλου Κοπελούζου), που θα δέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο με ειδικά πλοία από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, βάζει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, αναδεικνύει τη χώρα μας σε κόμβο στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και αναβαθμίζει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας.
https://www.efsyn.gr/arthro/prasino-fos-gia-ton-tap
Δημοσίευση σχολίου