.

Περικυκλώνει οικισμούς η ΔΕΗ

Στον αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται οι κάτοικοι οικισμών σε περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας καθώς η πορεία των μετεγκαταστάσεών τους προχωρεί σαν τον... κάβουρα, με τις ευθύνες να αναζητούνται στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αλλά και στη ΔΕΗ.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων της Ποντοκώμης, της Μαυροπηγής, της Ακρινής και των Αναργύρων, αλλά και της Αχλάδας Φλωρίνης, όπου το ορυχείο, το οποίο διαχειρίζεται ιδιώτης, έχει... περικυκλώσει τον οικισμό.
Ειδικά για την Ποντοκώμη, σύμφωνα με έγγραφο του Δήμου Κοζάνης που προσκόμισε στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Μπαλάφας, απαντώντας σε ερώτηση τριών βουλευτών του ΚΚΕ, η διαδικασία έγκρισης του τοπικού ρυμοτομικού έχει καθυστερήσει, με συνέπεια να μένει πίσω και όλη η διαδικασία κατασκευής των έργων υποδομής στη νέα θέση.

Επιπλέον, αν και έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που η ΔΕΗ ενέκρινε τη μετατόπιση των πυλώνων υπερυψηλής τάσης στην περιοχή όπου χωροθετήθηκε ο νέος οικισμός της Ποντοκώμης, μόνο οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί. Οπως αναφέρει ο δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, «διαφωνούμε κάθετα» με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για τη μετατόπιση των πυλώνων, η οποία προσδιορίζεται στο διάστημα 2021-2025. Το κόστος μεταφοράς των πυλώνων έχει υπολογιστεί στα 22 εκατ. ευρώ, προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από τη ΔΕΗ.

Οσον αφορά την Ακρινή, οι κάτοικοι συναποφάσισαν για τη νέα θέση μετεγκατάστασης κοντά στον Αργιλο (τμήμα του βρίσκεται εντός της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Δήμου Κοζάνης). Το «Σχέδιο Μετεγκατάστασης Ακρινής και Αναργύρων» ολοκληρώθηκε το 2013 και μετά την αξιολόγηση της ΔΕΗ ακόμη βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς να παρατηρείται κάποια κινητικότητα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Δήμο Κοζάνης, δεν ξεκίνησε καμία διοικητική ενέργεια από τη ΔΕΗ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού Αναργύρων. Στην Ακρινή έχει απαλλοτριωθεί σημαντική έκταση. Οπως αναφέρεται σε έγγραφο του δήμου, «με την επικείμενη απαλλοτρίωση λόγω περαιτέρω διάνοιξης του Νότιου Πεδίου του ορυχείου της ΔΕΗ έκτασης περίπου 5.000.000 στρεμμάτων, θα απαλλοτριωθεί περίπου το σύνολο των αρδευόμενων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο αγρόκτημα Ακρινής».

Οπως αναφέρουν στο κείμενό τους οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Δελής και Γιώργος Λαμπρούλης, ο νόμος 3937/2011 προέβλεπε ότι σε μια δεκαετία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των δύο οικισμών (Ακρινής και Αναργύρων). «Ως σήμερα, πέντε χρόνια μετά την ψήφισή του, δεν έχουν προωθηθεί συντονισμένα οι αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίησή του» επισημαίνουν. Η ΔΕΗ το 2013 κατέθεσε σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των οικισμών, ωστόσο έκτοτε τα συναρμόδια υπουργεία δεν προχώρησαν στην έγκριση του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Τα επόμενα βήματα για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ακρινής Κοζάνης και Αναργύρων, λόγω της εκμετάλλευσης των εδαφών τους από τη ΔΕΗ, συζητήθηκαν την Πέμπτη σε ευρεία σύσκεψη φορέων της περιοχής, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Σε αντίστοιχο έγγραφο του δημάρχου Εορδαίας κ. Σάββα Ζαμανίδη αναφορικά με τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής ο δήμος έχει αιτηθεί προς τον ΑΔΜΗΕ «την αλλαγή όδευσης των γραμμών υψηλής και υπερυψηλής τάσης», όμως χωρίς ανταπόκριση. Και αυτό διότι ο ΑΔΜΗΕ μελετά την εγκατάσταση στην περιοχή όπου προτείνεται να δημιουργηθεί ο νέος οικισμός μιας σειράς γραμμών υψηλής και υπερυψηλής τάσης για τις ανάγκες του.
Οσον αφορά τη μετεγκατάσταση του Κομάνου, έχει οριστεί δικάσιμος (21 Σεπτεμβρίου 2016) για την επιδίκαση προσωρινής τιμής μονάδος των απαλλοτριωτέων εκτάσεων προκειμένου να κατασκευαστεί η συνδετήρια οδός του νέου οικισμού με την επαρχιακή οδό Πτολεμαΐδας - Γαλάτειας.

Προκήρυξη από το 1996

Είναι αξιοσημείωτο ότι η προκήρυξη απαλλοτρίωσης της κοινότητας Κομάνου είχε εκδοθεί το 1996 για τις ανάγκες λειτουργίας των ορυχείων και των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, το 2003 εγκρίθηκε το τοπικό ρυμοτομικό για τη μετεγκατάσταση του οικισμού και το 2015 έγινε η χάραξη και χαλικόστρωση των δρόμων του νέου οικισμού. Ακόμη δεν έχουν προχωρήσει έργα ύδρευσης, αποχέτευσης κ.τ.λ. ώστε ο νέος Κομάνος να γίνει κατοικήσιμος.

http://www.tovima.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου