.

«Πριμ ύφεσης» σε 11 περιφέρειες της χώρας

Αυξημένες κρατικές ενισχύσεις θα μπορούν να λάβουν τα επενδυτικά σχέδια, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, σε τουλάχιστον έντεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας. Οι περιφέρειες αυτές –με εξαίρεση μέχρι στιγμής τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου– αναμένεται να «πριμοδοτηθούν» με αύξηση του ανώτατου ποσοστού κρατικών ενισχύσεων κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ). Η σχετική απόφαση της Κομισιόν αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ο νέος χάρτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017.


Η ανάγκη για την αναθεώρηση του ΧΠΕ προέκυψε λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς σε τέσσερις από τις έντεκα περιφέρειες το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2012-2014, υποχώρησε κάτω από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.-«28», ενώ σε άλλες επτά υποχώρησε σε επίπεδα κάτω του 60%. Ο υφιστάμενος ΧΠΕ ισχύει από την 1η Ιουλίου 2014 και βασίστηκε στα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιόδου 2008-2010. Με βάση την αναμενόμενη αναθεώρηση του ΧΠΕ, τα ποσοστά των κρατικών ενισχύσεων θα διαμορφωθούν ανά περιφέρεια ως εξής:

• Στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου από 25% που είναι σήμερα σε 35% από την 1/1/2017.

• Στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Κρήτης από 15% που είναι σήμερα σε 25%.

• Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (πλην Ευρυτανίας) από 10% που είναι σήμερα σε 20%.

• Στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου το όριο των περιφερειακών ενισχύσεων ανέρχεται σήμερα σε 10% και η Κομισιόν δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως» για αύξησή του. Το υπουργείο Οικονομίας, πάντως, βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να επιτύχει αύξηση του ποσοστού κρατικών ενισχύσεων και στις δύο αυτές περιφέρειες.

Σημειώνεται εδώ ότι για τα επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες κάτω από 50 εκατ. ευρώ, τα ποσοστά προσαυξάνονται κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες για τις μεσαίες επιχειρήσεις και κατά είκοσι ποσοστιαίες μονάδες για τις μικρές. Σύμφωνα, πάντως, και με τον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, τα προαναφερθέντα ποσοστά στην περίπτωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν ισχύουν για επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που τα επενδυτικά σχέδια υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ, οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν κρατικές ενισχύσεις ως εξής: για το τμήμα της δαπάνης μέχρι 50 εκατ. ευρώ παρέχεται το 100% της ανώτατης ενίσχυσης, όχι όμως το ποσοστό που ισχύει για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, εάν σε μια περιφέρεια το μέγιστο ποσοστό κρατικής ενίσχυσης βάσει του ΧΠΕ είναι 35% (αυτό που ισχύει δηλαδή για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις), θα δοθεί το 15% που είναι το κανονικό όριο. Για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 100 εκατ. ευρώ, παρέχεται το 50% του ανώτατου περιφερειακού ορίου, ενώ για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ δεν παρέχεται κανένα ποσοστό ενίσχυσης.

Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμο το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) έτσι ώστε να προκηρυχθούν τα τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου: γενική επιχειρηματικότητα, ενίσχυση μηχανολογικού εξοπλισμού, νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδύσεις μείζονος μεγέθους. Για τη γενική επιχειρηματικότητα και τις νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπονται συγκεκριμένοι κύκλοι προκηρύξεων, με τον δεύτερο κύκλο να προγραμματίζεται για τα μέσα του 2017, ενώ η υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στα άλλα δύο καθεστώτα προβλέπεται να είναι δυνατή συνεχώς. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι στις αρχές του επόμενου έτους να έχουν αξιολογηθεί τα επενδυτικά σχέδια και αυτά πλέον να ενισχυθούν βάσει του αναθεωρημένου ΧΠΕ.

kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου