.

ΓΕΝΟΠ: Ταφόπλακα στη ΔΕΗ με κυβερνητική εντολή

Tο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ αντί να λύσει το «γόρδιο δεσμό» των υπερβολικών ενισχύσεων στην «πράσινη ενέργεια», περιπλέκει και δυσκολεύει τα πράγματα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και τη συνεισφορά των προμηθευτών στην κάλυψη των ελλειμμάτων, όπως είναι εύκολα αντιληπτό η ΔΕΗ θα κληθεί να «πληρώσει για μια ακόμη φορά το μάρμαρο» καθώς της αναλογεί το 90% της αγοράς.
Η ΔΕΗ θα επωμιστεί ένα μεγάλο φορτίο από τη ρύθμιση αυτή καθώς θα κληθεί να πληρώσει 150 εκατομμύρια ευρώ για φέτος και άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ , την επόμενη χρονιά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η απόφαση για τη έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, όπως είχε την ευκαιρία να τονίσει και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θεωρεί ότι το νομοσχέδιο επιβαρύνει δυσβάστακτα τη ΔΕΗ με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση της εταιρίας. Απόδειξη αυτών το γεγονός ότι στη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής το σύνολο των εκπροσώπων των ΑΠΕ ήταν υπέρ των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν είναι αντίθετη με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Διαφωνεί όμως με την αλόγιστη ανάπτυξή τους και τις υπερβολικές επιδοτήσεις των κρατικοδίαιτων επενδυτών τις οποίες τελικά καλείται να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ειδικό τέλος ΑΠΕ, που μετονομάστηκε σε ΕΤΜΕΑΡ για να καλυφθεί η επιδότηση των ΑΠΕ, αυξήθηκε κατά 9.500% ( από 0,30 λεπτά /MWh σε 30 ευρώ/ MWh) και πληρώθηκε εξολοκλήρου από τους καταναλωτές.
Φοβόμαστε ότι η ΔΕΗ είναι υπό την απειλή της κατάρρευσης και ευχόμαστε στον υπουργό να μην κληθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις διαδικασίες του «άρθρου 99».
Στη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατέθεσε πρόταση ( με την οποία συμφώνησε και και ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μ.Φιλίππου) για τον χαρακτηρισμό των λιγνιτικών μονάδων, που συνδέονται με την Τηλεθέρμανση των πόλεων και εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες, ως ΣΗΘΥΑ. Πρότεινε να εντάσσονται στο σύστημα με τον ίδιο τρόπο και να πληρώνονται αντίστοιχα, ώστε να μην υπάρχει μεροληψία σε βάρος της ΔΕΗ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου