.

Με αιχμή του δόρατος τους διαγωνισμούς νέας ισχύος που αναμένονται τον Απρίλιο φιλοδοξεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου για την ανάπτυξη νέας συνολικής ισχύος 700MW έργων ΑΠΕ (κυρίως αιολιών και φωτοβολταϊκών). Η αρχή γίνεται με τα έργα ισχύος 90MW συνολικού κόστους 114 εκ. ευρώ για τα οποία εξασφαλίστηκε τα Χριστούγεννα χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (18 αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά).


Στους διαγωνισμούς του ΥΠΕΝ η ΔΕΗ θα κατέβει με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φωτοβολταϊκά 30 MW στην Καρδίτσα, 10 MW στην Κεφαλονιά, 4,5 MW στην Τήνο.

Εντός και εκτός Ελλάδος η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξετάζει επίσης την πιθανότητα να εξαγοράσει μερίδιο σε υφιστάμενες άδειες και να προχωρήσει στην ανάπτυξη έργων από κοινού με συνεταίρους κυρίως σε ξένες αγορές. Σε πρώτο πλάνο με αυτό το μοντέλο φαίνεται να βρίσκονται τρεις αγορές, η Αλβανία, το Κόσοβο και η Ουκρανία. Η αρχή αναμένεται να γίνει με έργα της τάξης του 1 έως 2 MW ενώ στη χρηματοδότηση αναμένεται να συμμετάσχουν η EBRD αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα που χρηματοδοτεί πράσινα έργα σε αναπτυσσόμενες αγορές.

Εκτός των ώριμων επενδυτικών πλάνων, υπάρχουν και έργα μεσαίας ωριμότητας συνολικής ισχύος 244MW και συνολικού ύψους επένδυσης 430 εκ. ευρώ. Πρόκειται για αιολικά πάρκα, έργα γεωθερμίας, βιομάζας, συμπαραγωγής που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2020. Παράλληλα η εταιρεία βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης φωτοβολταικού 200 μεγαβάτ προϋπολογισμού 160 εκ. που θα κατασκευαστεί μέχρι το 2020. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα έργα γεωθερμίας όπως αυτό στη Σαντορίνη που παρουσιάστηκε χθες και το οποίο έχει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας αφού αναπτύσσεται από κοινού με το Δήμο Σαντορίνης αλλά και με έργα που καλύπτουν αστικές ανάγκες (διαχείριση απορριμμάτων). Ανάλογο μοντέλο θα ακολουθηθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗΑΝ (Η. Μοναχολιάς) και σε άλλα νησιά.

Σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα η ΔΕΗΑΝ έχει υποβάλει αιτήσεις για 3780 μεγαβάτ ισχύος κυρίως αιολικών πάρκων, που επίσης θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο των διαγωνισμών.

Από τη Μήλο τα «μεγάλα» γεωθερμικά

Εν τω μεταξύ, «τρέχει» ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του στρατηγικού εταίρου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων στα Μέθανα, στη Λέσβο, στη Νίσυρο και στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου. Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές από τους 6 υποψηφίους και το Μάρτιο θα έχει επιλεγεί ο στρατηγικός εταίρος, με τον οποίο προτίθεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες να δημιουργήσει ένας σταθμό παραγωγής ρεύματος ισχύος 8 MW στη Μυτιλήνη και τρεις σταθμούς ισχύος 5 MW στα Μέθανα, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και τη Νίσυρο.
Το πρώτο έργο που αναμένεται να προχωρήσει είναι αυτό στη Λέσβο, καθώς στο συγκεκριμένο νησί υπάρχει ήδη η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας για το έργο.
«Στη Λέσβο μάς ζητάνε να πάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ηλίας Μοναχολιάς, προσθέτοντας ότι έχει «κλειδώσει» πως το τοπικό γεωθερμικό δυναμικό δεν θα αξιοποιηθεί μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για τη θέρμανση θερμοκηπίων.
Ο κ. Μοναχολιάς έκανε επίσης αναφορά στις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί στη Νίσυρο και τη Μήλο για την κατασκευή των μονάδων. «Όταν η Σαντορίνη δεν φοβάται τη γεωθερμία, μού είναι δύσκολο να κατανοήσω γιατί τη φοβούνται άλλα νησιά», επισήμανε.
Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, στην περίπτωση νησιών όπου υπάρχουν εξορυκτικές δραστηριότητες, όπως η Μήλος και η Κίμωλος, μοιάζει οξύμωρο να είναι αρνητικές στο να συζητήσουν την προοπτικές αξιοποίησης της γεωθερμίας.

Πηγη: Energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου