.

Έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος για τους κατοίκους λιγνιτικών περιοχών

Κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη χορήγηση ενίσχυσης σε οικιακούς καταναλωτές λόγω επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα. Η τροπολογία εισάγεται στο σχέδιο νόμου «Ενεργειακές κοινότητες και άλλες διατάξεις» που συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Οπως αναφέρεται σχετικά, η έκπτωση προσεγγίζει το 30% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών και θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/18 για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης.
Σκοπός της νομοθετικής ρύθμισης για το περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο λιγνιτικών περιοχών είναι η ενίσχυση των ιδιαιτέρως περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, εξαιτίας της επιβάρυνσης από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων.
Ειδικότερα με τη ρύθμιση αυτή, μέσω της έκπτωσης της τάξεως των 42 ευρώ/MWh στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ισχύει για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, επιδιώκεται η ενίσχυση των οικιακών καταναλωτών των εν λόγω περιοχών και η βελτίωση των όρων διαβίωσης και της ποιότητας ζωής τους, λόγω της ρύπανσης που προκαλεί η δραστηριότητα της λιγνιτικής εξόρυξης και ηλεκτροπαραγωγής.
Η έκπτωση των 42 ευρώ/MWh αντιστοιχεί σε έκπτωση της τάξης του 27% στο σύνολο του λογαριασμού (ή 45% επί του ανταγωνιστικού τιμολογίου της ΔΕΗ) για καταναλώσεις έως 1.600 KWh το τετράμηνο, που είναι η κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού.
Από την εφαρμογή του μέτρου θα ωφεληθούν πάνω από 140 χιλ. νοικοκυριά(133 χιλ. στη Δ. Μακεδονία και 8 χιλ. στομ Δήμο Μεγαλόπολης). Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μαξιλάρι ασφαλείας 5%, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις αύξησης της κατανάλωσης και νέων συνδέσεων τα επόμενα χρόνια.
Το συγκεκριμένο ποσό αποδίδεται σε ετήσια βάση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ειδικό λογαριασμό στη ΛΑΓΗΕ και στη συνέχεια αποδίδεται στους κατόχους άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να περάσει η έκπτωση στους οικιακούς καταναλωτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου