Η Κίνα εγκαινιάζει την μεγαλύτερη αγορά άνθρακα παγκοσμίως
H μεγαλύτερη αγορά άνθρακα στον κόσμο πρόκειται να καταστεί η Κίνα, λόγω μιας σειράς σημαντικών πολιτικών που εφαρμόζει, οι οποίες αναμένεται να πυροδοτήσουν αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.
Το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Κίνας θα καλύψει τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 46% των εκπομπών CO2 της χώρας. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ρυπαίνων παγκοσμίως, εκπέμποντας το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με το China Carbon Forum, οι 1.700 εγκαταστάσεις που αρχικά καλύπτονται από την κινεζική αγορά ευθύνονται για 3.500 μεγατόνους CO2 (33.9% των συνολικών εκπομπών της Κίνας).
Από την άλλη πλευρά, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) κάλυψε 1939 μεγατόνους CO2 το 2017 που εκπέμπονται από τους κλάδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της βαριάς βιομηχανίας. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο των εκπομπών στην αγορά της ΕΕ.
Το 2016, η κινεζική National Development and Reform Commission (NDRC) δήλωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τη δράση αυτή και σε άλλους τομείς: πετροχημικά, χημικά, δομικά υλικά, χάλυβα, μη σιδηρούχα μέταλλα, χαρτοποιία, ηλεκτρική ενέργεια – για συνολικά 6.000 εταιρείες.
Ωστόσο, ακόμη και μια περιορισμένη αγορά άνθρακα θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις τιμές. Οι πιλοτικές αγορές άνθρακα της Κίνας, οι οποίες ξεκίνησαν σε αρκετές επαρχίες το 2011, έχουν πληγεί από τη συνεχή έκδοση αδειών εκπομπών και τις χαμηλές τιμές,), όπως ακριβώς και το Ευρωπαϊκό ΣΕΔΕ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος της NDRC για την κλιματική αλλαγή, Jiang Zhaoli, η τιμή πρέπει να ανέλθει σε 200/300 γουάν (δηλαδή μεταξύ 25 και 40 ευρώ), για να ασκήσει πιέσεις στις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές τους – επίπεδο που ελπίζει να επιτύχει το 2020.
Η αμερικανική περιβαλλοντική υπηρεσία εκτιμά το κοινωνικό κόστος του άνθρακα στα 35 ευρώ – αν και όλα τα συστήματα ETS είναι πολύ χαμηλότερα από αυτό το ποσό.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε ένα όριο τιμών 18 ευρώ ανά τόνο CO2 για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο είναι συμπληρωματικό προς το ΣΕΔΕ της ΕΕ. Οι φορείς εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στις φορολογικές αρχές τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας τιμής στο ΣΕΔΕ της ΕΕ και της εγχώριας τιμής.
Η τιμή του άνθρακα στο ΣΕΔΕ της ΕΕ, η οποία θα εισέλθει στην τρίτη φάση το 2020, κυμαίνεται μεταξύ 5-8 ευρώ ανά τόνο – ποσό πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα που απαιτούνται για την ενεργοποίηση των μαζικών επενδύσεων σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η ΕΕ χαιρέτισε για την κίνηση της Κίνας, ιδίως όταν οι ΗΠΑ, ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαίνων παγκοσμίως, εγκατέλειψαν σε μεγάλο βαθμό τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή.
«Καθώς η αμερικανική κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η Κίνα, η ΕΕ και πολλοί άλλοι προχωρούν», δήλωσε ο Επίτροπος για το κλίμα Miguel Arias Cañete.
Ο Επίτροπος για το κλίμα της ΕΕ ανακοίνωσε επίσης «ενισχυμένη συνεργασία» μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας για την εμπορία εκπομπών, ενδεχομένως με σκοπό τη σύνδεση των δύο αγορών στο μέλλον.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για την τρίτη φάση του ΣΕΔΕ της ΕΕ για την περίοδο μετά το 2020. Η συμφωνία επικρίθηκε έντονα για τη χορήγηση αδειών για άδειες εκπομπών σε χώρες με έντονη κατανάλωση άνθρακα και αδυνατεί να καθορίσει μια κατώτατη τιμή.
Πηγη: euractiv.gr
Δημοσίευση σχολίου