.

Ελπίδα: "Φυσικό αέριο. Η Περιφερειακή αρχή έμεινε (πάλι) μόνο με τα πανηγύρια!"

Η επιβεβαίωση μιας ακόμα αποτυχίας της σημερινής Περιφερειακής αρχής: Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (59/18.01.2018 Τεύχος Β΄) , (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά)όπου υπάρχει η «Έγκριση Οδικού Χάρτη Αγοράς Φυσικού Αερίου 2017-2022» τεκμηριώνεται ό,τι λέμε εδώ και καιρό. 

Η Δυτική Μακεδονία δεν είναι, δυστυχώς, στις τρεις πρώτες Περιφέρειες που θα πάρουν Φυσικό Αέριο.
 Στο σχετικό εδάφιο ορίζεται με σαφήνεια ότι: « Προγραμματίζεται μέχρι 31.12.2021 η κατασκευή δικτύων διανομής σε νέες γεωγραφικές περιοχές όπου οι όροι βιωσιμότητας είναι ικανοποιητικοί και πιο συγκεκριμένα σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία (333 χλμ.) και Α. Μακεδονία – Θράκη (490 χλμ.) (ΔΕΔΑ/ΔΕΠΑ). (Δράσεις 2.8.4.3, 2.8.4.4 και 2.8.4.5 οδικού χάρτη».
 Μετά το 2021 και μέχρι το 2023 θα ξεκινήσει η κατασκευή δικτύων στις υπόλοιπες περιφέρειες τις Χώρας, όπου συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η Δυτική Μακεδονία (Δράση 2.8.4.6 οδικού χάρτ) « Extending DN in rest of Greece (478.8 Km) ΔΕΔΑ». Στη δράση εμπλέκεται προς το παρόν μόνο η ΔΕΔΑ γιατί αφορά μόνο την κατασκευή των δικτύων και όχι η ΔΕΠΑ όπως στις τρεις πρώτες Περιφέρειες καθώς η παροχή αερίου αποτελεί μια ξεχωριστή δράση.
 Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά για τη χρήση του Φυσικού Αερίου στην Ενέργεια όπου τόσο από το κείμενο όσο και από το Παράρτημα 2 του ΦΕΚ, όπου δίνονται τα σημαντικά έργα υποδομών εθνικού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος που αφορούν την ενίσχυση και επέκταση των συστημάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου (Δράσεις 2.6 και 2.7 οδικού χάρτη), δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τη χρήση του ΦΑ για συμπαραγωγή ενέργειας από λιγνιτικούς σταθμούς (…«Η χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή που αποτελεί έως τώρα και τον βασικό τομέα κατανάλωσης (~65%) εξαρτάται από την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις μελλοντικές εξελίξεις. Εκτιμάται ότι η μελλοντική κατανάλωση στον τομέα θα κυμανθεί στα σημερινά επίπεδα με σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, τη διείσδυση των ΑΠΕ, το ενεργειακό ισοζύγιο μέσω των διασυνδέσεων, κ.λπ.»)
 Μια ακόμα τραγική επιβεβαίωση της ανεπάρκειας του κ. Καρυπίδη και των συνεργατών του που είχαν σπεύσει να πανηγυρίσουν, κατά πως το συνηθίζουν, χωρίς να έχουν τίποτα χειροπιαστό, εκτός από τις έωλες υποσχέσεις των κυβερνητικών που λιβανίζουν μέρα νύχτα.  

 Γεωργία Ζεμπιλιάδου
                Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου