.

Κατατίθεται στη Βουλή έως τη Μεγάλη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τις λιγνιτικές μονάδες – Τι αναφέρει για εργαζόμενους, τίμημα

Στην τελική ευθεία μπαίνει τις επόμενες ημέρες η δρομολόγηση του διαγωνισμού για την πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, καθώς έως τη Μεγάλη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νομοσχέδιο το οποίο θα ορίζει το προς πώληση χαρτοφυλάκιο, όσο και τους όρους της διαδικασίας.

Έτσι, όταν το νομοσχέδιο υπερψηφισθεί από το Κοινοβούλιο, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε η ΔΕΗ να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην προκήρυξή του.
Για την κατάρτιση του νομοσχεδίου, το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με την DGcomp.
Όσον αφορά τους βασικούς άξονες που θα περιέχει, όπως έχει κατά καιρούς δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, βασική πρόνοια θα υπάρχει για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της Μεγαλοπόλης 3 και 4, της Μελίτη 1 στη Φλώρινα και της άδειας κατασκευής μίας δεύτερης μονάδας στον ίδιο ΑΗΣ, καθώς και των λιγνιτωρυχείων που τροφοδοτούν τις εν λόγω μονάδες.
Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ θα πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, ώστε να δημιουργηθούν οι δύο νέες θυγατρικές εταιρείες, στις οποίες θα εισφερθούν τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια.

Πρόνοια για εργαζομένους, αναφορά σε εύλογο τίμημα

Παράλληλα, θα υπάρχει σαφής αναφορά σε εύλογο ύψος για το τίμημα της αγοραπωλησίας, όπως και στη διατήρηση για ένα επαρκές χρονικό διάστημα του εργασιακού καθεστώτος του προσωπικού που θα απομείνει στις εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα πάντως με παλιότερες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, πιθανές συνέργειες ανάμεσα στους κλάδους των μονάδων και των ορυχείων είναι περίπου βέβαιο πως θα περιορίσουν τις ανάγκες για προσωπικό του νέου εργοδότη.
Έτσι, με δεδομένο ότι ένα μέτρο που θα εφαρμοσθεί για το πλεονάζον προσωπικό θα είναι η εθελούσια έξοδος (για όσους υπαλλήλους δεν είναι εφικτό να αφαιρεθούν σε άλλες εγκαταστάσεις της δημόσιας επιχείρησης), το νομοσχέδιο αναμένεται να θέτει επίσης το πλαίσιο μέσω του οποίου θα «τρέξει» αυτό το πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων (όπως π.χ. τον τρόπο προσδιορισμού της αποζημίωσης).
Με την κατάθεση στη Βουλή, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, ώστε να μεταφερθεί στην Ολομέλεια αμέσως μετά το Πάσχα.
Παράλληλα με τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, η ΔΕΗ προχωρά τις προετοιμασίες με τις οποίες είναι επιφορτισμένη, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.
Έτσι, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να επιβεβαιωθεί ο κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος έχει τοποθετήσει την προκήρυξη του διαγωνισμού τον προσεχή Ιούνιο.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου