.

Eπισημάνσεις ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας περί ανάληψης περιβαλλοντικής ευθύνης για την εξορυκτική δραστηριότητα και την ηλεκτροπαραγωγή στη Δυτική Μακεδονία


Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ» (Ιούνιος 2014) με δημόσια παρέμβασή του τόνισε την αναγκαιότητα αποτύπωσης των ενδεικτικών δεσμεύσεων – υποχρεώσεων της ΔΕΗ Α.Ε. έναντι της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας, ακριβώς για να αναδείξει  την αναγκαιότητα καταγραφής του συνόλου των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων και του επιμερισμού αυτών, της πιθανούς υποψήφιους αγοραστές, κατά τρόπο που να προστατεύονται οι τοπικές κοινωνίες και να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Τονίστηκε η εμπέδωση της σχέσης  εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας και της Δημόσιας ΔΕΗ, που στήριξε το σημαντικότερο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα της Ελλάδας και τη δημιουργία του μεγαλύτερου λιγνιτικού κέντρου της Ν.Α. Ευρώπης. Η σχέση εμπιστοσύνης  άμβλυνε  το υψηλό περιφερειακό ρίσκο που ανέλαβε η Δυτική Μακεδονία, συνεισφέροντας παράλληλα  στη διαχείριση των πολλαπλών επιπτώσεων της λιγνιτικής δραστηριότητας στο αστικό και φυσικό περιβάλλον.

Επί της ουσίας, η Δυτική Μακεδονία στήριξε με τον ορυκτό της πλούτο την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, πληρώνοντας το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τίμημα, πιστεύοντας ακράδαντα ότι από το άνοιγμα του πρώτου ορυχείου λιγνίτη μέχρι το κλείσιμο και της τελευταίας μονάδας παραγωγής ενέργειας, θα έχει απέναντί της μια ισχυρή και αξιόπιστη επιχείρηση με αδιαπραγμάτευτα δημόσιο χαρακτήρα, αναλαμβάνοντας και την περιβαλλοντική ευθύνη που της αναλογεί για τις δραστηριότητές της στην περιοχή.

Για τη Δυτική Μακεδονία η αναγκαιότητα καταγραφής και ενσωμάτωσής των υποχρεώσεων αυτών, συνεχίζουν να υφίστανται και θα πρέπει να «βαρύνουν» κατά ανάλογο τρόπο τα ιδιωτικά σχήματα τα οποία πιθανώς θα συμμετέχουν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Οι  υποχρεώσεις αυτές αφορούν πρωτίστως στην αποκατάσταση/επανάχρηση των εξαντλημένων ορυχείων και το κόστος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων για το σύνολο του εγκατεστημένου δυναμικού  στον ενεργειακό άξονα της Δυτικής Μακεδονίας. Συνεπώς είναι απαραίτητο στο όποιο νομοσχέδιο της ψήφιση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ να προβλεφθεί και να επιμεριστεί αναλογικά το κόστος ειδικά των περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων



Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος


Δημήτρης Μαυροματίδης



0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου