.

Ενεργειακώς αποδοτικά κτίρια: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την αναθεωρημένη οδηγία

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ολοκληρώνοντας έτσι το τελικό στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας.

Η οδηγία βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και ενθαρρύνει την ανακαίνισή τους. Η απαλλαγή του υπάρχοντος, άκρως μη αποδοτικού κτιριακού αποθέματος της Ευρώπης από ανθρακούχες εκπομπές είναι ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους της.
Η οδηγία προωθεί οικονομικά αποδοτικές ανακαινίσεις, καθιερώνει έναν δείκτη ευφυΐας για τα κτίρια, απλουστεύει τις επιθεωρήσεις των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού και προωθεί επίσης την ηλεκτροκίνηση με τη θέσπιση ενός πλαισίου για χώρους στάθμευσης των ηλεκτρικών οχημάτων.
Χαίρομαι ιδιαιτέρως που οι υπουργοί ενέκριναν σήμερα την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων είναι ένας από τους πλέον οικονομικά αποδοτικούς τρόπους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Συντελεί επίσης στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία με τη σειρά της προάγει την οικονομική ανάπτυξη, τονώνει τις επενδύσεις και δημιουργεί θέσεις απασχόλησης.
Temenuzhka Petkova, Υπουργός Ενέργειας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας
Ιστορικό και επόμενα στάδια
Η επανεξέταση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τροποποιεί την οδηγία 2010/31/ΕΕ και συμπληρώνει τα μέτρα στο πλαίσιο της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, καθώς και τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των προϊόντων. Αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για την καθαρή ενέργεια που υπέβαλε η Επιτροπή στις 30 Νοεμβρίου 2016.
Το Συμβούλιο συμφώνησε επί διαπραγματευτικής θέσης σχετικά με την οδηγία τον Ιούνιο του 2017. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της εσθονικής Προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία στις 19 Δεκεμβρίου 2017, η οποία επικυρώθηκε από τους πρέσβεις στην ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2018.
Μετά τη σημερινή τυπική έγκριση της νομοθετικής πράξης από το Συμβούλιο, η οποία συνιστά το τελικό στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας, η οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα αρχίσει να ισχύει είκοσι ημέρες αργότερα. Η περίοδος μεταφοράς για την εν λόγω πράξη είναι 20 μήνες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου