.

Σε 1,4 εκ. τόνοι λιγνίτη έφτασε τον Ιούνιο η παραγωγή

Σε μια περίοδο που η χρήση του λιγνίτη είναι φθίνουσα και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς, είναι αναμενόμενο να μην υπάρχει εντατικοποίηση της παραγωγής στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, όπως υπήρχε μέχρι πριν από μερικά χρόνια, οπότε το σύστημα στηριζόταν στους ατμοηλεκτρικούς λιγνιτικούς σταθμούς της περιοχής.
Ενώ λοιπόν σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτονται από ΑΠΕ και ιδιώτες παραγωγούς, εν τούτοις το τελευταίο διάστημα το ορυχείο Νοτίου Πεδίου, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και στρατηγικής σημασίας για τη ΔΕΗ, έχει επιδοθεί σε εντατική εξορυκτική δραστηριότητα. Ο λόγος σύμφωνα με τον διευθυντή του Νοτίου Πεδίου, Οδυσσέα Σούλη, είναι ότι «ο ατμοηλεκτρικός σταθμός Αγίου Δημητρίου, ο οποίος βρίσκεται σε φάση περιβαλλοντικής αναβάθμισης δουλεύει στο φουλ.
Το Νότιο Πεδίο είναι το ορυχείο που τροφοδοτεί αποκλειστικά τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και η ζήτηση του σταθμού σε λιγνίτη είναι μεγάλη, οπότε κι’ εμείς εντείνουμε τις εξορυκτικές δραστηριότητες και ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στην επαρκή τροφοδοσία του σταθμού». Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δουλεύουν στο μάξιμουμ της παραγωγής, ενώ μία μονάδα (η 3η βρίσκεται σε συντήρηση περιβαλλοντικής αναβάθμισης). Στις υπόλοιπες μονάδες ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική αναβάθμιση. Ως εκ τούτου το προσωπικό του Νοτίου Πεδίου εργάζεται πυρετωδώς νύχτα μέρα και Σαββατοκύριακα για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη τροφοδοσία του μεγαλύτερου σταθμού της ΔΕΗ, με τους δείκτες να επιβεβαιώνουν την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Ειδικότερα, πρέπει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο 2018 η παραγωγή λιγνίτη του Νοτίου Πεδίου ανήλθε σε 1.400.000 τόνους λιγνίτη, όταν η μέση μηνιαία παραγωγή βρίσκεται στους 900.000 τόνους. Τα στοιχεία των πρώτων ημερών του Ιουλίου δείχνουν ότι η παραγωγή θα κυμανθεί επίσης σε υψηλά επίπεδα και πρόκειται να φτάσει στους 1.200.000 τόνους. Η εκτίμηση για το 2018 συνολικά είναι ότι θα ανέλθει στους 13.000 τόνους. Το ίδιο υψηλή και ελαφρώς μεγαλύτερη ήταν η παραγωγή πέρυσι, οπότε ανήλθε σε 13.500.000 τόνους.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η παραγωγή του Νοτίου Πεδίου βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τη στιγμή κατά την οποία το ορυχείο βρίσκεται σε φάση μετασκευών. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του ορυχείου «αλλάζουν οι κλάδοι των ταινιοδρόμων και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεταφορά ενός μεγάλου αποθέτη, ο οποίος μετακομίζει από την εξωτερική στην εσωτερική απόθεση. Αυτή είναι μία πολύ σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία, η οποία όμως είναι απαραίτητο να γίνει σε σχέση με την ανάπτυξη του ορυχείου».
Να σημειωθεί ότι εδώ και δεκατρείς ημέρες βρίσκεται σε πορεία για τη νέα του θέση ο αποθέτης, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον άλλες δύο ημέρες για να φτάσει. Η κίνησή του είναι αργή, καθώς «περπατάει» με μόλις ένα χιλιόμετρο ανά ημέρα. Αφού φτάσει ο αποθέτης, για την πλήρη εγκατάστασή του ώστε να λειτουργήσει απαιτούνται πάνω από είκοσι ημέρες, οπότε αναμένεται να λειτουργήσει στην εσωτερική απόθεση στα τέλη Ιουλίου.
Να σημειωθεί τέλος ότι το Ορυχείο Νοτίου Πεδίου έχει 960 άτομα μόνιμο προσωπικό και 150 άτομα με οκτάμηνες συμβάσεις, ενώ σ’ αυτό το δυναμικό πρέπει να συνυπολογιστούν και οι εργολάβοι με το προσωπικό τους που δουλεύουν για λογαριασμό της ΔΕΗ.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου