.

Μπόρχαρντ: Power to Gas - Κλειδί για το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος

Η στενή σύνδεση των κλάδων αερίου και ηλεκτρισμού και η παράλληλη εξέλιξη και ανάπτυξή τους αποτελούν μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της συνέντευξης που είχε δώσει ο Κλάους-Ντίτερ Μπόρχαρντ, διευθυντής της Κομισιόν για την κοινοτική αγορά ενέργειας στην Ilaria Contim επικεφαλής του τμήματος αερίου στο Florence School of Regulation, τον περασμένο Ιανουάριο.


Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ο μελλοντικός ρόλος του αερίου σε μια περιόδο ενεργειακής μετάβασης, η συνάφεια με την ηλεκτρική ενέργεια καθώς επίσης με αφορμή σχετική ερώτηση, με ιδιαίτερη ευστοχία προσδιόρισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τις 3 μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετώπισει ο ενεργειακός κλάδος μέσα στα επόμενα χρόνια.

Να θυμίσουμε ότι ο ισχυρός άνδρας της Κομισιόν βρίσκεται στην Αθήνα από χθές,ενώ στην ατζέντα του, δε, βρίσκονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress, επαφές και συναντήσεις με θεσμικούς φορείς και παράγοντες της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να επαναφέρουμε ορισμένες διαπιστώσεις του κυρίου Μπόρχαρντ στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, μιλώντας για το αύριο της κοινοτικής αγοράς ενέργειας.

Αέριο και Ηλεκτρισμός πηγαίνουν μαζί

Στο άνοιγμα της συζήτησης, ο διευθυντής της Κομισιόν τόνισε ότι το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος πρέπει να στηρίζεται επίσης, πέρα από τον ηλεκτρισμό, στις υποδομές φυσικού αερίου, στους αγωγούς δηλαδή, με την προσθήκη της αποθήκευσης και “αυτό, κατά την γνώμη μου αποτελεί την μπαταρία του νέου ενεργειακού συστήματος”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. “Κάτι τέτοιο αποτελεί τον καλύτερα αποδοτικό τρόπο από άποψη κόστους για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης στα επόμενα χρόνια”.

Ηλεκτρική ενέργεια και αέριο αποτελούν δύο κλάδους που πρέπει να ειδωθούν ως συμπλήρωμα του ενός με τον άλλο και μάλιστα έξω τα όρια της περιόδου ενεργειακής μετάβασης. "Δεν καταλαβαίνω τους ανθρώπους που λένε ότι το αέριο μπορεί να αποτελέσει μόνο την γέφυρα προς τις ανανεώσιμες. [...] Υπό τις παρούσες συνθήκες, το μερίδιο των ΑΠΕ στο συνολικό σύστημα μπορεί να φτάσει το 50%. Με το υπόλοιπο τι θα γίνει; Για μένα, εδώ έρχεται το αέριο και συγκεκριμένα ο μελλοντικός ρόλος του αερίου”.

Υπό το πρίσμα αυτό κρίνεται σημαντικό να εξεταστεί από τις Ρυθμιστικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν περισσότερο συμπληρωματικά οι δύο τομείς μεταξύ τους. Ως προς αυτό, ο Μπορχαρντ ανέδειξε 3 σημαντικές πλευρές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η πρώτη αφορά την λεγόμενη σύζευξη των τομέων (sector coupling) όπου λέξη-κλειδί σε αυτό είναι οι τεχνολογίες “Power to Gas” με διεύρυνση των εφαρμογών σε τομείς όπως θέρμανση, ψύξη, κίνηση και βιομηχανία. “Αυτός είναι ο κρίσιμος και πασιφανής σύνδεσμος ανάμεσα στο αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια”, τόνισε ο ίδιος.

Δεδομένων των παραπάνω, ο ισχυρός άνδρας της Κομισιόν απορρίπτει την άποψη περί ολικής κυριαρχίας της ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Μάλιστα τονίζει πως η δυναμικότητα των ΑΠΕ δεν αρκεί για την ομαλή λειτουργία του δικτύου. Ξεχωρίστη σημασία επίσης στην εξέλιξη του αερίου θα έχει η δυναμική είσοδος ανανεώσιμου αερίου στην αγορά, γεγονός που θα πρέπει να απασχολήσει εντονότερα τους μετέχοντες στην αγορά, στο μέλλον.

Νέα νομοθετική πρόταση για την αγορά αερίου "made by Commission"

Η συνάφεια των δύο κλάδων αναμένεται να αποτυπωθεί και στην νέα νομοθετική πρόταση που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αγορά αερίου όπου θα δούμε, σύμφωνα με Μπόρχαρντ, στοιχεία της αγοράς ηλεκτρισμού να ενσωματώνονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα το πρώτο εξάμηνο του 2020, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε, η νομοθετική ρύθμιση θα αποτελείται από 3 κεφάλαια με το πρώτο, “the mirroring” όπως το αποκάλεσε χαρακτηριστικά, να εμπεριέχει στοιχεία που ενσωματώνει η οδηγία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είναι συναφή με την αγορά αερίου. Μερικά εκ των όσων ανέφερε είναι ρυθμίσεις που αφορούν την λιανική αγορά, τα δικαιώματα των καταναλωτών και ζητήματα θεσμικού και ρυθμιστικού χαρακτήρα.

Τα άλλα δύο κεφάλαια θα αφορούν τις τεχνολογίες Power to Gas όπου σκοπός θα είναι ο προσδιορισμός των κατάλληλων κινήτρων που θα επιτρέψουν την επέκτασή τους στην αγορά με βιώσιμο και αποτελεσματικό προφίλ. Το τελευταίο κεφάλαιο θα εμπεριέχει τον οδικό χάρτη για την εξέλιξη – μετάβαση του φυσικού αερίου σε ανανεώσιμο φυσικό αέριο, ζήτημα κομβικής σημασίας για ένα βιώσιμο μέλλον του συγκεκριμένου κλάδου σε βάθος χρόνου, ακόμη και μετά το χρονικό ορόσημο του 2030.

Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας

Η εφαρμογή και υλοποίηση του κωδικών δικτύων, η προκαταρκτική δουλειά για την προετοιμασία της νομοθετικής πρότασης για τον νέο σχεδιασμό της αγοράς αερίου και η ψηφιοποίηση αποτελούν τις 3 μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετώπισει ο ενεργειακός κόσμος μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σημείωσε ακόμη πως χρειάζεται να συνεχιστεί η διαδικασία διαβουλεύσεων με την συμμετοχή των αρμόδιων εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμών σε στενή συνεργασία με την αγορά προκειμένου στην πορεία προς την κατάρτιση της ευρωπαϊκής οδηγίας, να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα εμπόδια που ταλανίζουν την αγορά και να αποτελέσουν ταυτόχρονα οδηγό για την κατάρτιση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου ρυθμιστικού πλαισίου εν πολλοίς “σε νέα αχαρτογράφητα νερά για την ώρα”.

Στο κλείσιμο της σιζήτησης υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως, “Για μένα είναι εξαιρετικά καθαρό ότι αν χάσουμε τώρα την ευκαιρία να προχωρήσουμε με ένα νέο σχέδιο γιατον μελλοντικό ρόλο του αερίου θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε το αέριο στο μέλλον”.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου