Απογειώνονται τα CO2 – Απαραίτητο το hedging για την ΔΕΗ – Οι λιγνιτικές σε red alert για τα ΑΔΙ
Την υψηλότερη τιμή χτύπησαν χθες 17/7 /2018 οι τιμές του CO2 στο διεθνές χρηματιστήριο των ρύπων ξεπερνώντας τα 16 ευρώ ανά τόνο και σημειώνοντας άνοδο 198% σε ετήσια βάση, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν μια εν δυνάμει απειλή για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Ήδη η δίοικηση της ΔΕΗ έχει λάβει πρόνοια προετοιμαζόμενη για τους μηχανισμούς αντιστάθμισης, όμως η εξέλιξη αυτή δείχνει την αναγκαιότητα της στροφής στις νέες μορφές αλλά και το χρηματιστηριακό παιχνίδι που ανοίγει υπέρ της καθαρής ενέργειας.
Το ζητούμενο είναι ποιά θα είναι η κάλυψη για τους αγοραστές αλλά και αν οι μονάδες αυτές που πουλιούνται θα λάβουν τα πλεονεκτήματα των Μηχανισμών Ευελιξίας. Από πλευράς στρατηγικής το παιχνίδι γίνεται πιο σύνθετο καθώς οι εγχώριοι παίκτες οπωσδήποτε μπαίνουν στο παιχνίδι της διεκδίκησης, όμως θα σκεφθούν διπλά και τριπλά αν θα κάνουν τις τελικές προτάσεις διεκδίκησης εφόσον δεν έχουν εξασφαλισμένα τα νώτα τους.
Όλα αυτά όμως είναι νωρίς ακόμα να μπουν στην εικόνα καθώς μάλιστα είναι άγνωστες οι πραγματικές προθέσεις των Κινέζων και των Τσέχων. Δηλαδή σε ποιό βαθμό θα μπορούν οι εταιρίες αυτές και ειδικά οι Κινέζοι να επιμερίσουν το κόστος των εξαγοραζόμενων λιγνιτικών με βάση τα συνολικά μείγματα της παραγωγής τους. Αυτό θα τους δώσει και την δυνατότητα να προσδιορίσουν τιμές που ενδεχομένως να τεστάρουν την αγορά , για τον λόγο αυτό αναμένεται να υπάρξουν πολύ κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.
Eίναι αλήθεια ότι ο κεντρικός σχεδιασμός για την πώληση των λιγνιτικών δεν προέβλεπε την αύξηση των τιμών των ρύπων, όμως αυτό σε μεγάλο βαθμό δικαιώνει και την στρατηγική πώλησης των μονάδων, που όλα δείχνουν ότι εισέρχονται σε μια μακροχρόνια φάση ανάγκης πιεστικότερης υποκατάστασης.
Με αυτό δεν σημαίνει ότι οι λιγνίτες και ο άνθρακας αποτελούν παρελθόν για την ενέργεια, όμως οι χρηματιστηριακές τάσεις πιέζουν προς την στροφή στην καθαρή ενέργεια ολοένα και περισσότερο.
Τούτου δοθέντος αποκτά εξαιρετική σημασία αν οι νέοι Μηχανισμοί Ευελιξίας (ΑΔΙ) θα περιλάβουν τις παλαιότερες και υπό πώληση μονάδες της ΔΕΗ ή θα ισχύσουν, μόνο για τις καινούργιες.
Παράλληλα όμως αναδεικνύουν τις μονάδες φυσικού αερίου, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο Υπουργός Ενέργειας κ Σταθάκης σαν τον βασικό άξονα υποκατάστασης του συστήματος των λιγνιτικών στο μείγμα.
Πολλά θα παιχθούν στην στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ελληνικές βιομηχανίες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό σε σχέση με τις προθέσεις κυρίως των Κινέζων να συνεχίσουν την διείσδυσή τους στην ελληνική ενεργειακή αγορά, όπου ας μην ξεχνάμε ότι είναι παρόντες στα δίκτυα.
Οι εξελίξεις στις λιγνιτικές είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την ΔΕΗ όσο και για ολόκληρη την αγορά καθώς το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα είναι εκείνο που δώσει τα πολιτικά εύσημα στην κυβέρνηση που αποφάσισε να πουλήσει μόνο λιγνιτικές βλέποντας την επόμενη μέρα του target model ή στην αντιπολίτευση που επιζητά και επιμένει σε μια ex ante ενίσχυση της ΔΕΗ με πώληση των βασικών assets.
www.worldenergynews.gr
Δημοσίευση σχολίου